Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Ředkvičková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Ingredience
  • svazek ředkviček
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit ředkvičkovou tvarohovou pomazánku

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Mezitím nasekáme omyté ředkvičky na drobno a necháme stranou.
  5. Odstavíme a rozmixujeme společně s umeoctem a hořčicí.
  6. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  7. Chuť doladíme přidáním umeocta, pokud chceme slanější a kyselejší chuť.
  8. Do hotové horké pomazánky zamícháme nasekané ředkvičky, část dáme na vrch a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud máte velkou úrodu ředkviček, můžete klidně část namixovat do základu. Chuťově ani barevně to moc nepoznáte, pomazánka zůstane bílá, pouze vám nabude objem a bude řidší podle toho, kolik ředkviček dáte.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).

Obměna

  • Do pomazánky je skvělé namixovat trochu kvašené zeleniny, dostane říz.
  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Pokud chceme pikantnější a ředkvičky nejsou moc ostré, můžeme do pomazánky romixovat ještě česnek a k ředkvičkám přidat pažitku.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se umeocet a sůl a ředkvičky nebudou příliš ostré.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam.. Ředkvičky pomazánka 😍
opravdu začínám mít vaření zas ráda.. medvědi česnek k tomu a nemáte lidi chybu. Domácí chlebíček.. to je bašta 🥰😍

Dnes jsem měla k večeři. Příjemně mě tofu překvapilo. Rozhodně nemám naposledy :-) Chutná mi.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...
31
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Hedvábná tofíčka

Velmi rychlé a chutné jídlo, výborné ke chlebu a nebo jako náplň do placek. Mám vyzkoušeno i ke špagetám, prostě vynikající. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět,...