Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Třešňová omáčka s tofu

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Malý nápad, jak naložit s třešněmi. Pro milovníky asijské kuchyně a pro ty co se nebojí zkoušet nové chutě.

Ingredience
  • 180 g přírodního tofu
  • olej
  • třešně
  • kešu podle chuti
  • čerstvá jarní cibulka
  • vločky z mořské řasy nori
  • 3 polévkové lžíce tamari
  • 2 lžičky rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • bílý sezam
  • čerstvý zázvor (asi 2 cm)
  • gochugaru podle chuti
  • špetka koření pěti vůní
  • kukuřičný škrob
  • voda

Proměny těch, kdo se přidali do programu podzimní detoxu, už jsou tak viditelné, že matou okolí. Po dvou týdnech na j...

Jak připravit tofu s třešňovou omáčkou

  1. Do mísy dejte tamari, rýžový sirup, ocet, sezamová semínka, šťávu z nastrouhaného a vymačkaného zázvoru, kešu oříšky, vypeckované třešně, půl sklenice vody a dobře promíchejte.
  2. Tofu nakrájejte na trojúhelníky a vložte do marinády. Posypte gochugaru a kořením pěti vůní. Tofu v marinádě občas obraťte.
  3. Po pár hodinách tofu vyjměte a obalte v kukuřičném škrobu. Do pánve dejte olej a opečte tofu do zlatova.
  4. Když je tofu křupavé a zlaté, přelijte marinádou, zvyšte plamen a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Posypte vločkami mořské řasy nori a čerstvou jarní cibulkou. Servírujte dle vaší fantazie, já s rýží a cuketou.

Praktické

  • Toto jídlo je sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si ho můžeme dopřát, ale ne pravidelně.
  • Skvělé k rýži nebo k jakýmkoliv asijským nudlím.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Místo kešu můžete použít mandle.
  • Místo gochugaru můžete přidat jinou chilli papričku, nevynechte, aby jídlo nebylo pouze sladké.

Děti

  • Kořeněné a pikantní jídlo nevhodné pro děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
5. 6. 2024

Vynikající! Neobvyklá chuť, pikantní tak akorát a ty třešně v tom – prostě super😋❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkové plátky

Tyto plátky jsou báječné! Zvenku křupavé, uvnitř měkké, doplněné lepkavou omáčkou typickou pro asijská jídla.

Tofu Kung Pao

Zjednodušená bezmasá verze oblíbeného asijského jídla. Příprava tohoto pokrmu je opravdu velmi jednoduchá, suroviny zredukované na kost, ale i přesto je to...
16
2

Oi-muchim – marinovaná okurka

Léto je tady a s ním i okurky, proto přináším malý nápad, jak trochu jinak použít okurku v kuchyni. Recept pro milovníky korejské tradiční kuchyně.

Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...

Letní tan tan ramen

Veganská letní verze tradiční polévky ramen bohatá na chutě a vůně a opravdu vynikající. 

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...