- 180 g přírodního tofu
- olej
- třešně
- kešu podle chuti
- čerstvá jarní cibulka
- vločky z mořské řasy nori
- 3 polévkové lžíce tamari
- 2 lžičky rýžového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
- bílý sezam
- čerstvý zázvor (asi 2 cm)
- gochugaru podle chuti
- špetka koření pěti vůní
- kukuřičný škrob
- voda
Jak připravit tofu s třešňovou omáčkou
- Do mísy dejte tamari, rýžový sirup, ocet, sezamová semínka, šťávu z nastrouhaného a vymačkaného zázvoru, kešu oříšky, vypeckované třešně, půl sklenice vody a dobře promíchejte.
- Tofu nakrájejte na trojúhelníky a vložte do marinády. Posypte gochugaru a kořením pěti vůní. Tofu v marinádě občas obraťte.
- Po pár hodinách tofu vyjměte a obalte v kukuřičném škrobu. Do pánve dejte olej a opečte tofu do zlatova.
- Když je tofu křupavé a zlaté, přelijte marinádou, zvyšte plamen a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Posypte vločkami mořské řasy nori a čerstvou jarní cibulkou. Servírujte dle vaší fantazie, já s rýží a cuketou.
Praktické
- Toto jídlo je sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si ho můžeme dopřát, ale ne pravidelně.
- Skvělé k rýži nebo k jakýmkoliv asijským nudlím.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
Obměna
- Místo kešu můžete použít mandle.
- Místo gochugaru můžete přidat jinou chilli papričku, nevynechte, aby jídlo nebylo pouze sladké.
Děti
- Kořeněné a pikantní jídlo nevhodné pro děti.
Komentáře
Vynikající! Neobvyklá chuť, pikantní tak akorát a ty třešně v tom – prostě super😋❤️