Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zelí na sladkokyselo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Zelí na sladkokyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa. Chuť je k nerozeznání, nebo spíše ještě lepší.

Ingredience
pro 4 porce zelí
  • půl hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 PL oleje
  • 1 PL sladěnky
  • 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu a půl deci studené vody
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sůl

Zdravím Evi, chci Vám poděkovat za kurz Podzimní detox, kterým jsem před Vánoci prošla. Jsem na mateřské dovolené se ...

Postup
  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky, stejně tak zelí.
  2. Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, přidáme cibuli a sůl a společně restujeme do sklovata.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Přidáme nakrájené zelí, drcený kmín, chvíli restujeme, pak přidáme dvě deci horké vody nebo zeleninového vývaru a povaříme do změknutí zelí asi 15 minut.
  5. V půl deci studené vody rozmícháme škrob a vlijeme do povařeného zelí. Přidáme lžíci sladěnky a povaříme ještě několik minut do zhoustnutí.
  6. Zelí dochutíme trochou umeocta. Pokud bude příliš kyselé, přidáme ještě trochu sladěnky.
Obměna

Stejně tak můžeme uvařit červené zelí, které více osladíme sladěnkou.

Kombinujeme

Zelí je skvělá příloha třeba k haluškám nebo uhlířině.

Děti

Zelí je vhodné pro děti od 1,5 roku, jen ubereme sůl a dochucovadla.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
21. 9. 2024

Dala jsem půl zeli a půl kapusty ooooh mnaaaamm♥️
Měli jsme s :
Salát z kvašené zeleniny
https://www.jimejinak.cz/salat-z-kvasene-zeleniny/
Okurka
Ředkvička
Hrášek
Kimchi
Knedlík
https://www.jimejinak.cz/jednoduchy-knedlik-z-kukuricne-krupice-polenty/
Dušený lilek

Dnes bylo k jáhlovým burgerům k obědu. Bylo výborné. Děkujeme 🙂❤

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Kapustičky “na zádíčka”

Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...