- 1 velká cibule
- 1 hrnek brokolice
- 2 hrnky uvařených mungo fazolek
- 1 vrchovatá lžíce tahini
- 3/4 litru horkého vývaru nebo vody (lze použít i vodu z mungo)
- sůl
- na dochucení: umeocet a trocha citronové šťávy
- na ozdobu: naklíčená řeřicha
Jak připravit mungovou polévku
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Mezitím nakrájíme cibuli a brokolici.
- Do horkého vývaru dáme cibuli, brokolici, sůl a uvařené mungo fazole. Vaříme asi 15 minut.
- Nakonec dámě vrchovatou lžíci Tahiny (sezamové máslo)a pak celý obsah hrnce rozmixujeme. Nemusíme mixovat úplně dohladka, nám chutná, když jsou v polévce trochu kousky.
- Dochutíme podle chuti umeoctem a citronovou šťávou. K polévce jsou výborná opražená semínka a klíčky.
Obměna
- Zajímavou chuť dostane polévka s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
- Místo fazolí mungo můžete použít i cizrnu, adzuki nebo malé bílé fazole.
Praktické
- Fazole mungo se lépe vaří, když se na pár hodin nebo přes noc namočí. Není je nutné ani vařit v papiňáku.
- Protože se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli na drobno, klidně stačí větší kusy.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 14 měsíců. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme tahini a umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
- Pro děti od 2 let už můžeme dochutit umeoctem a Tahini, ale jen v malém množství.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Tak ta byla opravdu luxusní 👌 Jen jsem tu cibulku osmahla na oleji a místo mungo jsem dala zbytek bílých fazolí. Výborná, děkujeme 😊
Nemixovala jsem a přidala ještě česnekové miso… Mňam! 🙂