Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kroupoto se sušenými rajčátky a houbami

Uvařeno
sezóna zima

Zbyla vám uvařená čočka a kroupy? Smíchejte s pár ingrediencemi a skvělé kroupoto je na světě.

Ingredience
na 1 porci
  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 6 ks sušených rajčat
  • hrst sušených hub (mix lesní houby a jidášovo ucho)
  • 1 lžička houbového koření RAM RAM (Čaraka)
  • kmín
  • sůl
  • uvařená hnědá čočka
  • uvařené kroupy
  • na dochucení: shoyu

Problémy začaly krátce po mém narození. Nemocnice, operace, léky. V 16 letech jsem přišla o první ledvinu a za čas i ...

 

  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 6 ks sušených rajčat
  • hrst sušených hub (mix lesní houby a jidášovo ucho)
  • 1 lžička houbového koření RAM RAM (Čaraka)
  • kmín
  • sůl
  • uvařená hnědá čočka
  • uvařené kroupy
  • na dochucení: shoyu

Postup

  1. Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby a sušená rajčata.
  2. V hrnci si uvaříme namočená a nakrájená rajčata a houby. Stačí jim tak cca 20 minut.
  3. Na oleji si zpěníme na proužky nakrájenou cibulku a česnek, posolíme větší špetkou soli a restujeme do zlata.
  4. Až je cibulka a česnek zlatavý, přidáme zcezené houby a rajčata a společně restujeme.
  5. Za stálého restování přidáme koření a trochu shoyu.
  6. Nakonec přidáme uvařenou čočku a kroupy.
  7. Vše v pánvičce smícháme a orestujeme.
  8. Ochutnáme a případně ještě dochutíme kořením nebo shoyu. Výborná je v tomto receptu i sušená majoránka a bazalka.
  9. Podáváme s napařenou zeleninou, kouskem salátu a pickles.

Obměna

Houby můžete dát i čerstvé. Pak je potřeba je přidat hned na zlatohnědou cibulku a restovat je, až změknou. Tento recept je výborný i s na proužky nakrájenou paprikou. Místo čočky můžete přidat třeba uzený tempeh, tofu nebo seitan. I kroupy můžete vyměnit – např. za rýži, pohanku nebo jáhly. Jídlo bude mít zase jinou chuť.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Krákora
10. 5. 2019

Tento web je neustálým zdrojem inspirace a nových poznatků.
Dosud jsem nevěděla, že čaraka existuje, strýček G. mi ukázal, z čeho se skládá, takže jsem k houbám přidala trošku kmínu, špetku Krakonošova koření (sušená kořenová zelenina a sušené natě) a čerstvé oregano. S pařenou a kvašenou zeleninou můj dnešní oběd a tedy Ajko, toto je za 11 bodů z 10, už ta vůně při vaření… Velká škoda, že tu pěju na nepříliš vhodná rajčata, ale zkrátka je to tak, rajčata jsou moje hluboká láska od nepaměti a sušená jsem nedokázala úplně opustit dosud. Pravda, chystám je tak 3x ročně mimo sezonu rajčat, hodně jsem se polepšila, ale tento recept mi tedy zahrál do chuti. Kladný vztah k čočce i kroupům a tato kombinace by mě tedy asi hodně dlouho nenapadla – moc děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Houby s nattem

Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...