- cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 6 ks sušených rajčat
- hrst sušených hub (mix lesní houby a jidášovo ucho)
- 1 lžička houbového koření RAM RAM (Čaraka)
- kmín
- sůl
- uvařená hnědá čočka
- uvařené kroupy
- na dochucení: shoyu
Postup
- Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby a sušená rajčata.
- V hrnci si uvaříme namočená a nakrájená rajčata a houby. Stačí jim tak cca 20 minut.
- Na oleji si zpěníme na proužky nakrájenou cibulku a česnek, posolíme větší špetkou soli a restujeme do zlata.
- Až je cibulka a česnek zlatavý, přidáme zcezené houby a rajčata a společně restujeme.
- Za stálého restování přidáme koření a trochu shoyu.
- Nakonec přidáme uvařenou čočku a kroupy.
- Vše v pánvičce smícháme a orestujeme.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme kořením nebo shoyu. Výborná je v tomto receptu i sušená majoránka a bazalka.
- Podáváme s napařenou zeleninou, kouskem salátu a pickles.
Obměna
Houby můžete dát i čerstvé. Pak je potřeba je přidat hned na zlatohnědou cibulku a restovat je, až změknou. Tento recept je výborný i s na proužky nakrájenou paprikou. Místo čočky můžete přidat třeba uzený tempeh, tofu nebo seitan. I kroupy můžete vyměnit – např. za rýži, pohanku nebo jáhly. Jídlo bude mít zase jinou chuť.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Tento web je neustálým zdrojem inspirace a nových poznatků.
Dosud jsem nevěděla, že čaraka existuje, strýček G. mi ukázal, z čeho se skládá, takže jsem k houbám přidala trošku kmínu, špetku Krakonošova koření (sušená kořenová zelenina a sušené natě) a čerstvé oregano. S pařenou a kvašenou zeleninou můj dnešní oběd a tedy Ajko, toto je za 11 bodů z 10, už ta vůně při vaření… Velká škoda, že tu pěju na nepříliš vhodná rajčata, ale zkrátka je to tak, rajčata jsou moje hluboká láska od nepaměti a sušená jsem nedokázala úplně opustit dosud. Pravda, chystám je tak 3x ročně mimo sezonu rajčat, hodně jsem se polepšila, ale tento recept mi tedy zahrál do chuti. Kladný vztah k čočce i kroupům a tato kombinace by mě tedy asi hodně dlouho nenapadla – moc děkuji.