Zbyla vám uvařená čočka a kroupy? Smíchejte s pár ingrediencemi a skvělé kroupoto je na světě.

 

Ingredience
na 1 porci

  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 6 ks sušených rajčat
  • hrst sušených hub (mix lesní houby a jidášovo ucho)
  • 1 lžička houbového koření RAM RAM (Čaraka)
  • kmín
  • sůl
  • uvařená hnědá čočka
  • uvařené kroupy
  • na dochucení: shoyu

Postup

  1. Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby a sušená rajčata.
  2. V hrnci si uvaříme namočená a nakrájená rajčata a houby. Stačí jim tak cca 20 minut.
  3. Na oleji si zpěníme na proužky nakrájenou cibulku a česnek, posolíme větší špetkou soli a restujeme do zlata.
  4. Až je cibulka a česnek zlatavý, přidáme zcezené houby a rajčata a společně restujeme.
  5. Za stálého restování přidáme koření a trochu shoyu.
  6. Nakonec přidáme uvařenou čočku a kroupy.
  7. Vše v pánvičce smícháme a orestujeme.
  8. Ochutnáme a případně ještě dochutíme kořením nebo shoyu. Výborná je v tomto receptu i sušená majoránka a bazalka.
  9. Podáváme s napařenou zeleninou, kouskem salátu a pickles.

Obměna

Houby můžete dát i čerstvé. Pak je potřeba je přidat hned na zlatohnědou cibulku a restovat je, až změknou. Tento recept je výborný i s na proužky nakrájenou paprikou. Místo čočky můžete přidat třeba uzený tempeh, tofu nebo seitan. I kroupy můžete vyměnit – např. za rýži, pohanku nebo jáhly. Jídlo bude mít zase jinou chuť.

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...
  1. Tento web je neustálým zdrojem inspirace a nových poznatků.
    Dosud jsem nevěděla, že čaraka existuje, strýček G. mi ukázal, z čeho se skládá, takže jsem k houbám přidala trošku kmínu, špetku Krakonošova koření (sušená kořenová zelenina a sušené natě) a čerstvé oregano. S pařenou a kvašenou zeleninou můj dnešní oběd a tedy Ajko, toto je za 11 bodů z 10, už ta vůně při vaření… Velká škoda, že tu pěju na nepříliš vhodná rajčata, ale zkrátka je to tak, rajčata jsou moje hluboká láska od nepaměti a sušená jsem nedokázala úplně opustit dosud. Pravda, chystám je tak 3x ročně mimo sezonu rajčat, hodně jsem se polepšila, ale tento recept mi tedy zahrál do chuti. Kladný vztah k čočce i kroupům a tato kombinace by mě tedy asi hodně dlouho nenapadla – moc děkuji.

    • Děkujeme za pochvalu a jsme moc rádi, že chutná :-) Já mám rajčata taky ráda, ale jím je jen v sezóně ze zahrádky a ne ve velkém množství – přeci jenom, červená barva na talíři je taky někdy potřeba:)

    • Však když jsme zdravé a nekrmíme se s tím denně, tak je to perfektní zpestření a ne základ jídelníčku. Ber to jako koření :-))

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNízký tlak
Další článekStudené jídlo celý den mi nevyhovuje