Zbyla vám uvařená čočka a kroupy? Smíchejte s pár ingrediencemi a skvělé kroupoto je na světě.
Postup
- Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby a sušená rajčata.
- V hrnci si uvaříme namočená a nakrájená rajčata a houby. Stačí jim tak cca 20 minut.
- Na oleji si zpěníme na proužky nakrájenou cibulku a česnek, posolíme větší špetkou soli a restujeme do zlata.
- Až je cibulka a česnek zlatavý, přidáme zcezené houby a rajčata a společně restujeme.
- Za stálého restování přidáme koření a trochu shoyu.
- Nakonec přidáme uvařenou čočku a kroupy.
- Vše v pánvičce smícháme a orestujeme.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme kořením nebo shoyu. Výborná je v tomto receptu i sušená majoránka a bazalka.
- Podáváme s napařenou zeleninou, kouskem salátu a pickles.
Obměna
Houby můžete dát i čerstvé. Pak je potřeba je přidat hned na zlatohnědou cibulku a restovat je, až změknou. Tento recept je výborný i s na proužky nakrájenou paprikou. Místo čočky můžete přidat třeba uzený tempeh, tofu nebo seitan. I kroupy můžete vyměnit – např. za rýži, pohanku nebo jáhly. Jídlo bude mít zase jinou chuť.
Tento web je neustálým zdrojem inspirace a nových poznatků.
Dosud jsem nevěděla, že čaraka existuje, strýček G. mi ukázal, z čeho se skládá, takže jsem k houbám přidala trošku kmínu, špetku Krakonošova koření (sušená kořenová zelenina a sušené natě) a čerstvé oregano. S pařenou a kvašenou zeleninou můj dnešní oběd a tedy Ajko, toto je za 11 bodů z 10, už ta vůně při vaření… Velká škoda, že tu pěju na nepříliš vhodná rajčata, ale zkrátka je to tak, rajčata jsou moje hluboká láska od nepaměti a sušená jsem nedokázala úplně opustit dosud. Pravda, chystám je tak 3x ročně mimo sezonu rajčat, hodně jsem se polepšila, ale tento recept mi tedy zahrál do chuti. Kladný vztah k čočce i kroupům a tato kombinace by mě tedy asi hodně dlouho nenapadla – moc děkuji.
Děkujeme za pochvalu a jsme moc rádi, že chutná :-) Já mám rajčata taky ráda, ale jím je jen v sezóně ze zahrádky a ne ve velkém množství – přeci jenom, červená barva na talíři je taky někdy potřeba:)
Však když jsme zdravé a nekrmíme se s tím denně, tak je to perfektní zpestření a ne základ jídelníčku. Ber to jako koření :-))