- 4 hrnky vařených krup
- 2 hrnky kysaného zelí
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- olej na potření placek
Jak vyrobit zelné placky z krup
- Zapneme troubu na 180°C.
- Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
- Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
- Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
- Pořádně promícháme.
- Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
- Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
- Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické
- Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
- Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
- Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
- Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
- Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.
Kombinujeme
- Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Výborné jsou, připraveno na večer a zítra. Přidala jsem zbytek pohanky, česnek, majoránku, mahá koření, zahustila jsem hraškou, pečeno v troubě🤪.
Výbornéé boli_majoránka došla,tak s oreganom a smažené na panvici