Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno reprodukovat v kuchyni, stačí se rozhlédnout. Tady jsou moje podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou. Sladká chuť batáty a hořké radicchio jsou dvě příchutě, které se navzájem vyrovnávají. Stručně řečeno, zkuste to…

Ingredience
3 porce
  • 120 g celozrnné špaldy
  • 100 g žluté čočky
  • malé hnědé žampiony (cca hrst, dle vaší chuti)
  • 1 fialový batát
  • červené radicchio
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá saturejka
  • čerstvý rozmarýn
  • česnek
  • tamari
  • čerstvé oregano
  • veganský parmezán 
  • olivový olej
  • sůl

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Jak připravit super jídlo se žampiony, špaldou a žlutou čočkou

  1. Večer si namočte špaldu. Následující den ji vařte 40 minut, po uvaření sceďte a odložte stranou.
  2. Uvařte čočku a dejte stranou.
  3. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  4. Oloupejte sladké brambory, nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem, ochuťte česnekem, solí, saturejkou, oreganem a rozmarýnem. Pečte v troubě rozehřáté na 220 °C do změknutí.
  5. Zatímco se batát peče, nakrájejte houby na čtvrtiny. Na pánev nalijte olej, rozpalte, přidejte houby, česnek a začněte restovat. Když jsou houby hotové, přidejte trochu tamari.
  6. Nakonec v jiné velké pánvi smíchejte všechno, co jste si připravili – čočku, špaldu, houby a sladký batát. Osolte, promíchejte a několik minut ještě nechte dojít. Na talíři posypejte petrželkou, červeným radicchiem a veganským parmezánem. 

Praktické

  • Vhodné i jako oběd do krabičky.

Obměna

  • Můžete zvolit jinou luštěninu i obilovinu.
  • Fialový batát lze nahradit i klasickým.
  • Můžete ochutit i jinými bylinkami.
  • Bylinky je možné použít i sušené, pokud nemáte po ruce čerstvé.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

 

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

14 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...
Houby
klub
8

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.