- 1 řepa velikosti tenisového míčku
- špetka soli
- deci vody
- půl deci ovocenky nebo ovocného koncentrátu
- 2 kostičky kuzu nebo jiný škrob
Jak připravit řepu á la brusinky
- Řepu oloupeme a nakrájíme na malé, drobné kostičky.
- Do malého kastrůlku dáme asi deci vody, špetku soli, půl deci ovocného koncentrátu a pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut do změknutí řepy.
- Hlídejte si vodu kolem řepy, měla by se trochu vypařit, ale ne úplně, kdyžtak trochu vody přilijte.
- Na závěr rozmíchejte v trošce vody kuzu a vlijte ho k řepě.
- Povařte asi ještě 3 minuty. Omáčka by měla zhoustnout a vytvořit dojem želé.
Praktické
- Doporučujeme připravovat vždy “brusinky” čerstvé, protože uvařená zelenina rychle oxiduje.
Obměna
- Jako škrob můžete použít i arrowroot nebo kukuřičnou maizenu.
- Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.
Kombinujeme
- Tento kondiment se nejvíce hodí ke svíčkové omáčce, já ho ale miluji ke všem smetanovým nasládlým pokrmům, jako je třeba k fazolím na paprice ap.
Děti
- Do roka bych tento kondiment nedávala kvůli soli a ovocence, která je ještě předčasná.
- Děti ve věku 1-2 let mohou tento kondiment v malém množství.
- Dětem od 2 let můžete podávat běžně.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Ahoj, přidala jsem úplně nakonec ještě trochu citronové šťávy, aby to bylo autentičtější. Byla to bašta. Mňam….
Mnááááááááááám❤️