Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Rychlá podzimní polévka

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, že její chuť si oblíbíte.

Ingredience
2 porce

  • 1/2 hrnku dýně na kostičky
  • 1 hrnek fenyklu na kostičky
  • 1/2 hrnku půlené žluté čočky
  • špetka semínek fenyklu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cejlonské skořice
  • 750 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany + na ozdobení
  • opražené pekanové ořechy

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...

Jak připravit rychlou krémovou polévku

  1. V hrnci rozpálíme olej, přidáme dýni, fenykl a čočku, osolíme a krátce orestujeme. Poté zalijeme ohřátým vývarem nebo vodou, přidáme skořici a semínka fenyku a vaříme cca 15 minut nebo tak, aby byla čočka a zelenina měkká. Po uvaření vše přelijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme do hladka. Dle chuti ještě dosolíme či dochutíme troškou skořice.
  2. Polévku podáváme s praženými pekanovými ořechy a dozdobíme rostlinnou smetanou.

Praktické

  1. Pro bezlepkovou variantu volte mandlovou, kešu či sójovou smetanu.
  2. Pro verzi bez sóji použijte jinou, než sójovou smetanu.
  3. Polévku podáváme například s domácím kváskovým chlebem či plackami.

Obměna

  • Namísto žluté čočky můžete použít červenou čočku nebo jinou luštěninu. Můžete do ní spotřebovat také uvařenou luštěninu z předchozího vaření a chytře tak zužitkovat přebytky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

78 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zuzka🌸
1. 11. 2024

Podobná, ale bez fenyklu, zato s cuketou a mrkví 😉👍😋

Chuťově exotické, ale mělo to úspěch. :)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Krémová zelňačka

Milujete polévky? Pak vyzkoušejte tuto krémovou zelnou polévku, která v zimním počasí krásně zahřeje i zasytí.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Zelený energetický krém

Netradiční polévka nebo omáčka z hrášku. Matcha, citrón a kokosové mléko zaručí zvláštní chuť, která věřím, že nezklame.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...