Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zimní krémová omáčka s fazolemi a křenem

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima

Harmonické výživné jídlo pro chladné zimní dny. Prohřeje, dodá spoustu energie a zasytí. Navíc je rychle připravené a můžete si ho dopřát jako oběd v práci.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • cibule
  • petržel
  • růžičkové kapustičky (hrst)
  • mangold/špenát
  • 1-2 lžíce červené papriky (koření)
  • 0,5 šálku uvařených velkých bílých fazolí + vývar z nich
  • na dochucení: sójová omáčka, umeocet
  • lžička - lžíce kukuřičného škrobu (dle množství použitých tekutin)
  • 0,5 šálku kokosového mléka
  • křen

Silné průjmy ji nenechaly naplánovat cestu do míst, kde není WC. Ekzém, akné a váha ji na sebevědomí nepřidaly. Ale n...

Postup

  1. Cibuli si nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
  2. Posolíme velkou špetkou soli, přidáme na půlkolečka pokrájenou petržel a na čtvrtky pokrájenou růžičkovou kapustu.
  3. Orestujeme a přidáme červenou papriku a chvilku restujeme.
  4. Přidáme uvařené velké bílé fazole, trošku sójové omáčky a zalijeme vývarem z fazolí (nebo jiným vývarem či vodou). Zmenšíme plamen a dusíme cca 10 minut, až jsou kapustičky měkké.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Ke konci na posledních pár minut přidáme nakrájený mangold.
  7. Přilejeme kokosové mléko a v něm rozmíchaný škrob (kukuřičný nebo kuzu) a dochutíme umeoctem a ještě chvilku provaříme, až omáčka zhoustne.
  8. Vypneme, přikryjeme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  9. Mezitím si nastrouháme křen a poté ho zamícháme do omáčky (už nevaříme).
  10. Podáváme s obilovinou a posypeme natěmi.

Praktické

  • K tomuto jídlu se hodí jakákoliv obilovina. Na fotce je špaldové kernotto, ale výborné budou i jakékoliv knedlíky, polenta, rýže, kroupy nebo jáhly.
  • Pro verzi bez sóji použijte na dochucení nesójovou omáčku, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte na dochucení tamari omáčku, ne shoyu. Podávejte s bezlepkovou obilovinou.

Obměna

  • Místo velkých fazolí můžete přidat cizrnu nebo jakékoliv jiné fazole.
  • Do této omáčky můžete spotřebovat zbytky zeleniny, co máte v lednici z předchozích vaření.
  • Petržel můžete vyměnit za kedluben, ředkev nebo celer.
  • Mangold zase za pórek.
  • Můžete přidat i mrkev nebo dýni.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

    PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

    Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    15 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    💚

    Vynikající jídlo👏Děkuji za recept🙏tahle kombinace by mě nenapadla,dala jsem si s pohankou.Myslela jsem si,že je toho hodně,ale vše snězeno,mňam.

    Ukázat další komentáře
    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    Fazolový guláš s okrou

    Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...

    Houby s nattem

    Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

    Bílá houbová omáčka

    Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Krémové kroupy s černými fazolemi

    Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...