- 200 g kvásku
- 200 ml obilného mléka
- 20 g oleje
- 50 g rýžového sirupu
- 280 g špaldové mouky
- špetka soli
Jak připravit kynuté frgály bez cukru
- Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
- Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
- Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
- Po vykynutí potřeme makovou nebo “tvarohovou” nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
- Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
- Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
- Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
- Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))
Obměna
- Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
- Frgálky můžete naplnit i povidly.
- Mléko se dá nahradit i vodou.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj, myslíte, že nakyslá chuť může být jen žitným kváskem nebo proto, že jsem to nechala kynout přes noc a nějak se mi to pokazilo…? 🤔
Díky za tento recept! výborný koláč, který dělám každý týden buď s mákem nebo jablky.