Domů > Magazín > Zdraví

5 tipů, jak na zdravé podzimní vaření

sezóna podzim

Přírodní rytmy nás na podzim vedou ke zklidnění a větší péči o sebe. Možná i vy nyní cítíte chuť trávit více času v kuchyni a dopřát si jídla, která vás příjemně prohřejí a pohladí zevnitř.

Z jakých surovin vařit

Využívejte v tomto období veškerou kulatou zeleninu (cibule, řepa, dýně, zelí, kapusta, brokolice, květák, kedlubna), kořenovou (mrkev, petržel, celer), ředkve, pórek, česnek, křen, zázvor, trochu listové (kadeřávek, rukola, polníček), z celozrnných obilnin používejte často kvalitní rýži, jáhly, ve více chladných dnech pohanku, dále oves, ječmen, z luštěnin častěji větší fazole (hlavně bílé), cizrnu, hrách, čočku. Skvělým způsobem, jak doplnit minerální látky je déle tažený zeleninový vývar (20 minut až hodinu). Nezapomínejte také na mořské řasy.

Používejte zahřívající koření, jako je bazalka, saturejka, dobromysl, tymián, libeček. Jídla můžete o něco více dochucovat sójovou omáčkou.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Tip: Nechte se inspirovat sezónními podzimními recepty. Zkuste cizrnovou krémovou polévku, italské podzimní rizoto nebo omáčku z bílých fazolí.

Jak upravit jídelníček a co je ještě důležité, abychom byli na podzim zdraví si poslechněte ve videu Jak být fit na podzim v 10 minutách?.

Dodávejte do pokrmů zahřívající energii

S příchodem chladných dnů je vhodné upřednostňovat delší dobu varu. Pomalé a delší vaření vnáší do pokrmu více tepelné energie, díky níž je jídlo výživnější, snadněji stravitelné a dokáže tělo zevnitř příjemně zahřát. Na podzim a v zimě již více pečeme, zapékáme, fritujeme, častěji používáme pokličku či tlakový hrnec. Nadále samozřejmě používáme restování (čím delší, tím víc zahřívá), dušení, úpravu na způsob Nishime i napařování (např. kousek zeleniny).

Přidávejte do pokrmů s mírou jemně pikantní chuť – umí prohřát organismus, rozproudit energii v těle, podpořit odhlenění a uvolnit stagnující emoce, jako je smutek či melancholie. Vhodný je například kousek zázvoru vyvařený v polévce či vývaru nebo pár kapek šťávy z čerstvě strouhaného na dochucení, dále česnek či křen, ale i teplá koření, jako je černý pepř, skořice, hřebíček, tymián, majoránka, rozmarýn, muškátový oříšek nebo anýz. Vhodným jemně pikantním doplňkem talíře je i kvašená zelenina. Vyloženě ostrá jídla a potraviny, jako jsou hodně pálivé papričky sice krátkodobě zahřejí, ale při nadměrné konzumaci mohou mít vysušující účinek a odvádějí energii ven prostřednictvím pocení.

Tip: Uvařte si dýňový krém se zázvorem, rychlé dýňové kari či pikantní luštěninové karbanátky. Inspirujte se i dalšími tipy na podzimní zahřívající jídla.

Pozvěte tajné posily na svůj talíř

Naučte se k jídlu pravidelně přidávat lžíci kvašené zeleninypickles, kimchi či kysané zelí. Podpoří trávení, střevní mikrobiom i imunitu. Jen lidé v léčebné fázi histaminové intolerance by ji měli vynechat. 

Na hotové pokrmy pak přidávejte i zelené posypky – čerstvé natě, jako je petrželka, pažitka či řeřicha, nebo listové saláty, například rukola či polníček. Ty dodají nejen svěžest a barvu, ale také cenný vitamín C.

Prospěšné tuky, ale i cenné minerály do pokrmu dodají olejnatá semínka.

Syrovou zeleninu využívejte již jen jako ozdobu, případně v podobě malého salátu jako doplněk, ideálně v kombinaci s tepelně upravenou zeleninou.

Tip: Při vaření polévky přisypte malou hrstku olejnatých semínek, třeba slunečnicových, dýňových nebo lněných.

Tip: Vyzkoušejte teplý salát s brokolicí a mrkví nebo lahodný teplý salát z celeru a tuřínu (lze připravit i z jiných druhů zeleniny).

Chuť na sladké uspokojte chytře

Sladká chuť je uzemňující, uvolňující a zklidňující – proto po ní mnoho lidí sahá. Pro člověka je přirozené a žádoucí si jí dopřávat, jen je potřeba vyhledávat správné zdroje, jako je přirozeně sladká zelenina, celozrnné obiloviny, ovoce nebo dezerty bez jednoduchého cukru. Taková sladkost tělo vyživí, dodá stabilní energii a nezpůsobuje prudké výkyvy nálad ani hladu.

Ovoce si v chladných měsících dopřávejte v tepelně upravené podobě – sušené, v kompotu, pudinku, napařené či pečené.

Tip: Vyzkoušejte sladké švestky s mákem, jablkovo-hruškový pudink se skořicí či dýňový perník.

Jak zdravě uspokojit chutě na sladké jsme rozebrali v rozhovoru s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou.

Zamilujte se do vaření

Možná se vám do vaření nechce, možná máte po příchodu z práce chuť si spíš kvůli únavě lehnout a dát si něco rychlého z lednice, nebo se ocitnete ve víru rodinného života. Přesto právě chvíle strávené u plotny mohou být příležitostí, jak se zastavit, nadechnout a připravit sobě i svým blízkým jídlo, které pohladí tělo i duši, dopřát si péči. Pokud máte malé děti, je pochopitelné, že odvádějí vaši pozornost jinam a na vaření není tolik klidu. Je proto dobré jim podle věku a možností nabídnout, aby se zapojily, když budou chtít. Vaření se tak může stát společným smysluplným časem. 

Berte vaření zdravého jídla jako formu sebepéče, která se vám mnohonásobně vrátí. Posílením trávení získáte více energie, lepší náladu, imunitu i lepší odolnost vůči stresu.

Užívejte si chvilky vaření jako prostor pro péči, vnitřní radost a smysluplnou činnost. Pojďme tuto radost sdílet a vzájemně se podpořit. Brzy startuje kurz Podzimní detox, kde se na tuto cestu můžeme společně naladit, rádi vás tam přivítáme. Přejeme vám krásný, voňavý a klidný podzim!

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za článek, Petro.❤️

Magda 🤍
Dnes v 21:24

Tohle si musím více připomínat: “Berte vaření zdravého jídla jako formu sebepéče…” 🍀 Zároveň souhlasím se zapojováním ostatních v kuchyni. Když se to povede, je to hezky strávený čas ☺️

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Duodenogastrický reflux a co to je

V článku se dozvíte, jaké jsou příčiny vzniku duodenogatrického refluxu, jak se projevuje a také si nastíníme cesty k jeho léčbě. Inspirujte se příběhy lid...

Pocit na zvracení po jídle a co je jeho příčinou

Nevolnost, chuť zvracet se může objevit po dietní chybě a celkem brzy odejít. Pokud se objevuje opakovaně, znamená to, že je potřeba pomoci trávicí soustav...

Oxidační stres, jeho příznaky a jak se jej zbavit

Oxidační stres je v našem těle nežádoucí – co způsobuje a jak mu předcházet, abychom si udrželi svoje zdraví?

Dlouhodobá bolest žaludku a proč ji řešit co nejdřív

Možná jste si již na mírnou, ale pravidelně se vracející bolest zvykli. Přičítáte jí patrně věku, stresu, ne úplně ideálnímu jídelníčku, ale v zásadě jí ne...

5 důvodů, proč jíst olejnatá semínka

Olejnatá semínka, jako je sezam, len či dýně jsou malé poklady plné látek, které jsou potřebné pro harmonické fungování našeho těla. Proč a v jaké podobě j...

Snadné modřiny: Na co se zaměřit

Stačí se někde opřít a vytvoří se vám modřina. Ze začátku vás to nejspíš zaskočí, ale časem si na to možná zvyknete s tím, že máte asi křehké cévy. Pojďme ...