Do vývaru
Nejjednodušší použití košťálů od brokolice a květáků, ale také všech ostatních zbytků zeleniny (odkrojky, slupky, listy atp.) je do zeleninového vývaru. Silný zeleninový vývar nejenže dodá tu správnou chuť polévkám a dalším jídlům (dá se použít i místo vody při vaření obilovin, místo vody při přípravě seitanu, na podlévání gulášů, rizot atp.), ale také obsahuje spoustu minerálů.
Placky
Košťály oloupejte a nastrouhejte najemno nebo nahrubo a zamíchejte spolu s kořením (hodí se např. mahá koření nebo kmín) do těsta na placky, karbanátky, bramboráčky aj. Použijte všude tam, kde byste např. použili cuketu, celer, kedluben nebo petržel.
Rozmixujte do omáčky
Pokud děláte omáčku ze zeleniny, například koprovou, brokolicovou nebo křenovou, přidejte dusit k zelenině na omáčku i oloupaný košťál z brokolice nebo květáku a pak vše rozmixujte na jemnou omáčku. Košťál chutná podobně jako kedluben a v mixované omáčce se úplně ztratí. Nebo použijte všude tam, kde se používá kedluben – např. v této luxusní kedlubnové omáčce strouhaný kedluben nahraďte oloupaným košťálem.
Polévky
Oloupaný košťák nakrájejte na kostičky nebo kolečka a přidejte při vaření do ranní miso polévky nebo obědové zeleninové polévky (např. falešné bramboračky). Pokud děláte polévku krémovou (např. brokolicový krém), přidejte ho také! Košťál chutná podobně jako kedluben, hodí se tudíž do všech typů polévek.
Salát
Nastrouhané oloupané košťály se hodí skvěle do jakéhokoliv čerstvého salátu třeba místo strouhané kedlubny. Zalijte zálivkou a nepoznáte, že nejíte kedluben. Doporučujeme použít třeba do coleslawu.
K dipu nebo hummusu
Nakrájejte košťál na hranolky a přikusujte k hummusu, dipům nebo luštěninovým pomazánkám tak, jako byste přikusovali čerstvý kedluben.
Do zeleninové směsi
Košťály oloupejte nakrájejte na kolečka, sirčičky nebo třeba nastrouhejte a přidejte k dušené zelenině, stir-fry, rizotu, nishime, číně, brokolici na mozeček, luštěninovým směsím atp. Osmahněte, ochuťte, poduste… Použijte tak, jako kdybyste používali do jídel kedluben. Výborné je košťály nakrájet a rychle osmahnout na oleji. Stačí ochutit špetkou soli a sojovou omáčkou a máte výbornou zeleninu třeba k ranní kaši nebo k vařené rýži.
“Kedlubnové” zelí
Máte košťálů víc? Nastrouhejte je nahrubo a udělejte z nich falešné zelí. Postupujte stejně, jako kdybyste dělali dušené cuketové nebo kedlubnové zelí. Výborná příloha ke knedlíkům (polentový nebo rychlé knedlíky z vloček) a například uzenému tofu.
Dětská výživa
Máte miminko? Oloupané košťály napařte doměkka a propasírujte nebo rozmixujte na jemnou přesnídávku.
PS: Stále na sebe nemáte čas?
Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.
Komentáře
Dobrý den, využití a šetrnost vypadá na první pohled skvěle. A L E vzpomněla jsem, že v době, kdy se více dbalo na obsahy dusičňanů = dusitanů bylo zjištěno, že v těchto částech je jejich koncentrace nejvyšší z celého plodu. Takže za mě nepoužívat. Paní Evo, prosím můžete k tomu něco napsat? děkuji a zdravím Mirka😢
Dobrý den, košťály jsem již vyzkoušela a zdálo se to zajímavé a šetřivé. A L E vzpomněla jsem, že v dobách, kdy se více dbalo na obsah dusičňanů = dusitanů se varovalo před jejich používáním, neboť koncentrace těchto látek je v nich z celého plodu největší.
Takže za mě ne. Paní Evo, prosím, mohla byste nám objasnit? děkuji, Mirka