Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Dahi Baingan – vrstvený kořeněný lilek

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna léto

Dahi Baingan je indický pokrm s lilkem s jogurtem a kořeněnou masalou. Tento krémový lilkový pokrm doplněný tadkou je explozí pikantních a kořeněných chutí. Také známý jako baingan ka raita nebo dahi wale baingan, je to pochoutka, kterou musíte vyzkoušet. Opravdu vynikající. 

Ingredience
  • lilek
  • extra panenský olivový olej
  • 1 malá lžička kurkumy
  • 1 malá lžička garam masala
  • 1 malá lžička kmínu
  • 1 malá lžička semínek koriandru
  • 1 malá lžička sladké papriky
  • sušené kari listy
  • gochugaru
  • sůl
  • cibule
  • česnek
  • strouhaný zázvor - 2 cm
  • sójový jogurt
Na tadku:
  • sezamový olej
  • černý kmín (černucha/Nigella sativa)
  • černá hořčičná semínka
  • semena fenyklu
  • pažitka (volitelná)

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit indický kořeněný lilek

  1. Nakrájené lilky na plátky opečte na suché pánvi, dejte na talíř, dochuťte solí a extra panenským olivovým olejem.
  2. V misce smíchejte jogurt se solí.
  3. Do mlýnku na koření dejte semínka koriandru, kmín, garam masalu, kurkumu, gochugaru, papriku a vše rozdrťte na prášek.
  4. Do pánve dejte olej, cibuli nakrájenou na kostičky a osmahněte. Jakmile je cibule hotová, přidejte nasekaný česnek, kari listy a nastrouhaný zázvor. Osmahněte.
  5. Nyní přidejte koření a znovu jemně orestujte, aniž byste koření připálili. Zalijte trochou vody a vařte, dokud nevznikne krémová omáčka.
  6. Vezměte nádobu a vytvořte vrstvy. Jogurt, lilek, omáčka, jogurt, lilek, omáčka…
  7. Do kastrůlku dejte sezamový olej a semínka na tadku, osmahněte a nalijte na poslední vrstvu. Posypejte pažitkou – volitelné.

Praktické

  • Pokrm se podává při pokojové teplotě nebo lehce vychlazený.
  • Toto jídlo má několik verzí v různých regionálních indických kuchyních, jak to u indických receptů chodí.
  • Namletého koření bude trochu víc, než je potřeba v receptu, dejte do skleničky a nechte na jiný recept.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Původní recept obsahuje smažené nebo opékané lilky na oleji, já dělala odlehčenou verzi.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Do tadky můžete použít koření podle vaší chuti.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dělala jsem ze 3 lilků, oběd pro 3 osoby, jinak dle receptu. Kvůli úspoře času doporučuji nakrájet lilky kráječem na chléb a upéct v troubě hned s olivovým olejem a solí. To udělám příště. Pak dle receptu. Recept výborný, pro mne příjemná změna. Děkuji :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové rajčatové tambuli

Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

Mrkvová indická raita

Pro milovníky indické kuchyně, koření, rychlých receptů – raita, osvěžující indický salát, tentokrát z mrkve.

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Kaddu ka Raita

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.

Cuketové carpaccio

Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.

Thayir Sadam – jogurtová studená rýže

Tento recept, pocházející z jižní Indie, má několik jmen. Curd Rice, Dahi Chawal, Thayir Sadam, Bagala Bath, Daddojanam atd. Je to osvěžující pokrm vhodný ...