Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Pikantní kvašené cuketové řezy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a dobrých bakterií.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 1 cuketa
  • 0,5 mrkve (není nutné)
  • 1 cibule
  • 1/4 červené papriky (kozí rohy nebo chilli)
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • (kopr)
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička soli

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jan...

Jak udělat cuketové pickles řezy

  1. Cuketu (případně i mrkev, pokud chcete použít) si pomocí ruční mandolíny nakrájíme na tenká kolečka (řezy).
  2. Papriku si nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a cibuli na kolečka.
  3. Do zcela čisté sklenice začneme skládat cukety, cibuli, mrkev, papriku, koření a takto opakujeme.
  4. Dáme do hrnce vodu a přidáme lžičku soli.
  5. Vodu přivedeme do varu, minutu povaříme, pak vypneme.
  6. Vodou zalijeme cukety ve sklenici.
  7. Navrch sklenice dáme zelný nebo kapustový list a zakliňte ho tak, aby všechna zelenina byla pod vodou. Případně zatížíme pomocí kamínku.
  8. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  9. Necháme na kuchyňské lince týden.
  10. Poté můžeme konzumovat a skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo česneku můžete do cuket přidat plátky křenu.
  • Mrkev můžete zcela vynechat nebo ji nahraďte jinou zeleninou – výborný je tuřín, daikon, bílá ředkev, ředkvičky aj.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jakub Smejkal
12. 10. 2024

Nechybí v receptu cukr?

Ahoj, zkoušela jsem, vypadá výborně, ale je to moc kyselé. Já mám kyselou chuť ráda, ale tohle skoro nedám. Poraďte prosím – když nechám kvasit déle, tak se to zlepší? Díky moc

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvašáky – nakládané okurky

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo. Recept je jednoduchý a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Snadno...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Zavařování okurek nebylo nikdy ry...
7

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
Blog
klub
37
3

Mandlový “sýr” ricotta

Rychlá, jednoduchá a moc dobrá domácí “ricotta” zcela bez mléka. Z 6 ingrediencí, které určitě máte doma! Výborná na čerstvé pečivo, placky, do...