Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Prdelačka s adzuki a kroupami

Uvařeno
sezóna zima

Polévka z fazolek adzuki a ječných krup připomíná jak chutí, tak vzhledem českou zabíjačkovou polévku, přitom neobsahuje nezdravé tuky a ostatní škodlivé látky. Adzuki jsou v Japonsku považovány za královnu fazolí pro svojí jemnou oříškovou chuť a výbornou stravitelnost. Jako jedny z mála nenadýmají. Posilují ledviny a chrání srdce a cévy před zanášením cholesterolem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru a petržele
  • olej
  • sůl
  • horká voda, nebo zeleninový vývar asi 1 litr
  • hrnek vařených adzuki
  • půl hrnku vařených krup
  • asi 10 cm pórku
  • stroužek česneku
  • miso pasta
  • umeocet
  • půl lžičky drceného kmínu
  • majoránka
  • špetka tymiánu

Po 9 měsících s Jíme Jinak jsem nadšen tím, že to není jen jídlo, ale moc fajn životní styl. Čistí se tělo, následně ...

Jak udělat českou zabíjačkovou prdelačku

  1. Na lžíci oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaný celer a petržel, osolíme.
  2. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem, nebo vodou a přidáme na kolečka pokrájenou mrkev.
  3. Vaříme asi 10 minut, přidáme uvařené adzuki, česnek, kroupy a vaříme daších 5 minut.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Na závěr dokořeníme majoránkou a tymiánem a přidáme na jemno nakrájený pórek.
  6. Pak polévku vypneme a odstavíme.
  7. V trošce polévky rozmícháme asi půl lžičky miso pasty a vrátíme do polévky, ochutíme ještě troškou umeocta a ochutnáme, jestli je dost slaná. Pokud není, můžeme přidat ještě miso, nebo dochutit sójovou omáčkou.

Praktické

  • Pokud máme fazolky adzuki a kroupy uvařené den dopředu, pak je polévka hotová do 20minut.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit i z jiných druhů fazolí, nejlépe červených.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
1. 12. 2025

Oblíbená polévka v celé rodině 🙂

Naše oblíbená polévka. Dneska jsem neměla celer a kroupy, daka jsem k petrželi na nudličky nakrájenou ruzickovou kapustu, kousek nastrouhane dýně a kroupy pohankove a bylo to stejně dobrý.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...
46
43

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...