Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s hlívou ústřičnou a sušeným daikonem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Polévka, která chutná a léčí. První léčivá složka je hlíva, druhá pak sušená bílá ředkev daikon Ta dokáže při správném použití rozpustit v těle i ty nejtvrdší usazeniny ve formě písků a kamínků.

Ingredience
pro 4 porce
  • čerstvá hlíva ústřičná (2 hrnky pokrájené)
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • hrst sušeného daikonu
  • koření: sladká paprika, špetka pepře, mletý kmín, tymián
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rýžové miso pasty
  • špetka soli
  • umeocet

Milena byla na našem semináři v březnu, a pak jsem ji nějaký čas naviděla. Náš seminář mezitím doporučila svojí známé...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a hlívu, namočíme daikon do vody.
  2. Cibuli a hlívu pokrájíme na proužky, petržel nastrouháme na hrubo.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín, pepř a papriku a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a hlívu a restujeme společně několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme sušený daikon, tymián a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  6. Podle chuti přidáme do vypnuté polévky rýžovou miso pastu a umeocet.
Obměna
  • Sušený daikon (bílá ředkev) má specifickou chuť a účinky, ale pokud ho nemáte po ruce, můžete ho vynechat nebo nahradit jinou sušenou zeleninou.
  • Miso pastu můžete vynechat nebo nahradit jinou miso pastou. Polévku pak bude potřeba více osolit nebo přidat sojovou omáčku.
Děti
  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
20. 7. 2023

Mnam ♥️ měla jsem málo hlívy , přidala jsem žampion
Výborná Polívka ♥️ muj mlaskal a významně na mě mrkal 😂😂😂

Daikon, tu dlouhou bílou redkev že supermarketu můžu také nasusit? Nebo bude lepší kvasit? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

49
90

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Že je hlíva skvělým lékem, který snižuje cholesterol, a že podporuje imunitu, to se obecně ví. Ale mnohdy lidé nevědí, co s ní. Jednoduše ji přidejte od po...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.
46
60

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...