Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Smažený květák s domácí Teryiaki omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Máta rádi smažený květák a přitom chcete jíst zdravě? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnáte si víc, než na klasice. Teriyaki omáčka si s křupavým květákem krásně rozumí.

Ingredience
  • květák
  • teryiaki omáčka 
  • cizrnová mouka
  • strouhanka
  • olej
  • červená cibule
  • petržel
  • sůl
  • kajenský pepř

Jak připravit pikantní smažený květák s domácí Teryiaki omáčkou

  1. Připravte si omáčku teryiaki podle receptu zde.
  2. Těstíčko připravte smícháním cizrnové mouky s vodou a nechte hodinu či dvě odpočívat.
  3. Blanšírujte růžičky květáku 1 minutu ve vroucí vodě. Sceďte a nechte vychladnout.
  4. Květák osolte, osolte i těstíčko a přidejte kajenský pepř. Promíchejte a namáčejte růžičky v těstíčku a poté obalte ve strouhance.
  5. Květák smažte v oleji a nechte na savém papíře trochu okapat.
  6. Do pánve dejte pár lžic omáčky. Pokud je hustá, zřeďte jí trochou vody, do pánve vložte smažený květák a zlehka promíchejte na středním plameni, dokud se pěkně neobalí v omáčce.
  7. Podávejte s kolečky cibule a posypané čerstvou petrželkou. Můžete přidat i kousek citrónu.

Praktické

  • Omáčku teriyaki můžete koupit, ale dávejte pozor na složení, ty levné v běžných obchodech jsou samý cukr a éčka.
  • Omáčku lze připravit s předstihem.
  • Při vaření květáku dejte pozor, aby se nerozvařil. Opravdu stačí necelá minuta vaření.
  • Pro bezlepkovou verzi volte strouhanku bez lepku.
  • Podávejte například s rýží.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Místo cizrnové mouky můžete použít na těstíčko jinou mouku, při bezlepkové dietě bezlepkovou.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Tedy Vierko, opět vymazlený recept. Vynikající, děkuji za něj. Omáčku mám asi měsíc a pořád skvělá, nekazí se 😋❤️

Klub

Vieročka prosím ťa, ako dlho môžem skladovať omáčku v chladničke? Ja som ju robila podľa receptu a pre mňa samú je to veľmi veľké množstvo a je pre mňa moc moc slaná..takže ju nezjem tak rýchlo 🙈 ďakujem

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jogurtové palačinky s fazolemi a cibulí

Palačinky naslano s náplní z cibule a fazolí. Použité koření dodává tomuto jídlu jeho specifickou chuť, proto ho pokud možno nevynechejte.

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.

Řepa na fenyklu

V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.

Tempeh s domácí omáčkou Teryiaki

Tempeh s omáčkou teryiaki. Chutný pikantní pokrm, který budete mít na stole během pár minut.

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.