Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

“Tvarohová” tofu pomazánka s mrkví

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Bylo potřeba udělat honem něco slaného na oslavu. Za pár minut byla hotová tofu pomazánka a během ochutnávání se diktoval recept hostům.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 kostky bílého tofu
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl hrnku vody
  • sojová omáčka
  • umeocet / citronová šťáva
  • 2 stroužky česneku

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit pomazánku z tofu “tvarohu”

  1. Tofu dáme povařit na 10 minut do slané vody.
  2. Mezitím cibuli pokrájenou na kostičky osmažíme krátce na trošce oleje spolu se solí a mrkev nastrouháme na jemno.
  3. Vyndáme uvařené tofu z vody a rozmixujeme s osmaženou cibulí a česnekem.
  4. V hrnku rozmícháme ve studené vodě kukuřičný škrob a zavaříme ho krátce do rozmixované směsi, aby vznikl krém.
  5. Podle potřeby naředíme vodou, ve které se tofu vařilo.
  6. Dochutíme umeoctem nebo citronovou šťávou (já dala od každého trochu), pokud je potřeba přidáme sojovou omáčku.
  7. Do hotové pomazánky vmícháme syrovou strouhanou mrkev a podáváme.

Praktické

  • Neměli jsme po ruce placky ani pečivo, tak jsme mazali na okurky. Bylo horko a tyhle okurkové kanapky měli u našich hostů úspěch.

Obměna

  • Můžeme dát jedno tofu uzené a jedno bílé, případně jiné příchutě a kombinace (tofu s bylinkami, s řasou apod.)
  • Místo česneku dáme čerstvé bylinky ze zahrádky a místo mrkve jiná zelenina.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, nepřeháníme s česnekem a dochucovadly.
  • Menším dětem odebereme před přidáním česneku a sojové omáčky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
21. 2. 2021

Každých 14 dní peču chleba je kváskový ze 6 druhů mouky, stále mě to baví 😀 Salát z pekingského zelí, umeocta a rukoly. Pomazánka lehké chuti a krémové konzistence, kdo by odolal 😀 Díky moc za další recept pomazánky na kváskový chléb, miluji zdejší pestrost 🙏

Ste veľmi nápadité a šikovné ;-) Ja som začiatočník a držala som sa receptu. Pomázánku som naplnila do palaciniek z quinoi. Jedla som sama, ale chutilo mi za dvoch 😅

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
291
4

Květen – plakátek na ledničku

Co v květnu jíst nejvíc, co méně a co raději vůbec? Čemu se věnovat a na čem pracovat, abychom maximálně využili potenciál, který tento měsíc nabízí? Plaká...

Jste oběť nebo tvůrce?

Položili jste si již někdy tuto otázku? Začneme tedy zostra typickými znaky a schválně, v čem se víc poznáte.
49
11

Jak podpořit své zdraví v květnu

V květnu zaměříme pozornost na oblast našeho srdce. Na co je dobré v tomto období pamatovat, co si dávat na talíř a jak stravu správně upravit, aby to bylo...
9
5

Čarodějnice jinak

Teprve, když jsem po večeři zahlédla velké ohně v dálce na obzoru, došlo mi, že jsou dnes čarodějnice. Bylo už pozdě rozdělávat oheň, měli jsme na večer ji...
11
3

7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu

Chřest je specifická zelenina, kterou je třeba pečlivě vybírat i skladovat. Mrkněte, na těchto 7 tipů.
6
2

Zvonek řepka v kuchyni

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?