Bylo potřeba udělat honem něco slaného na oslavu. Za pár minut byla hotová tofu pomazánka a během ochutnávání se diktoval recept hostům.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 kostky bílého tofu
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl hrnku vody
  • sojová omáčka
  • umeocet / citronová šťáva
  • 2 stroužky česneku

Jak připravit pomazánku z tofu “tvarohu”

  1. Tofu dáme povařit na 10 minut do slané vody.
  2. Mezitím cibuli pokrájenou na kostičky osmažíme krátce na trošce oleje spolu se solí a mrkev nastrouháme na jemno.
  3. Vyndáme uvařené tofu z vody a rozmixujeme s osmaženou cibulí a česnekem.
  4. V hrnku rozmícháme ve studené vodě kukuřičný škrob a zavaříme ho krátce do rozmixované směsi, aby vznikl krém.
  5. Podle potřeby naředíme vodou, ve které se tofu vařilo.
  6. Dochutíme umeoctem nebo citronovou šťávou (já dala od každého trochu), pokud je potřeba přidáme sojovou omáčku.
  7. Do hotové pomazánky vmícháme syrovou strouhanou mrkev a podáváme.

Praktické
okurkové jednohubky

  • Neměli jsme po ruce placky ani pečivo, tak jsme mazali na okurky. Bylo horko a tyhle okurkové kanapky měli u našich hostů úspěch.

Obměna

  • Můžeme dát jedno tofu uzené a jedno bílé, případně jiné příchutě a kombinace (tofu s bylinkami, s řasou apod.)
  • Místo česneku dáme čerstvé bylinky ze zahrádky a místo mrkve jiná zelenina.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, nepřeháníme s česnekem a dochucovadly.
  • Menším dětem odebereme před přidáním česneku a sojové omáčky.

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Tak jsem taky zkusila, z uzeneho tofu, pridala jsem nastrouhane nakladane okurky (ty podle JJ nevadi nebo ano?) a vynechala kukuricny skrob, konzistence mi prisla fajn jak byla. Muz se ofrnoval, kdyz prisel z prace, asi se desi co ho nasledujici mesic ceka, prihlasila jsem se do Jarni ocisty a s JJ jsem vicemene doted experimentovala. Ale kdyz uz jsem sla spat, tak poslal zpravu: Ta pomazanka je skvela! (Vecerni vyzirani zacina vzdy po mem odchodu do postele…) A taky ze je, takze diky za ni a ja se tesim, cim dalsim se mi muze povede pretahnout blize JJ strave 😀

    • Tak tomu říkám pochvala! :-))) To muselo potěšit, že? Hlavně ho moc netrapte, že to musí jíst s vámi, abyste si takový slibný začátek nepokazila 🙂 Kvašené okurky nevadí. Kvašená zelenina je super. Kysané okurky z obchodu jsou bohužel s cukrem a éčky, takže to není vyloženě ono, ale pro začátek taky dobré. Ve zdravé výživě se dá koupit bez éček (dětské se myslím jmenují) s cukrem a někdo už snad prodává slazené i něčím jakžtakž dobrým.

  2. Děkuji za inspiraci. Pomazánku jsem udělala z toho, co bylo doma. Na oleji orestovala cibulku,osolila, tofu s mořskou řasou najemno nastrouhala a přidala k cibuli.Chvilku osmahla a pak dala vodu se škrobem, až se povařilo, bylo to trochu hustější, tak jsem přidala rýžovou smetanu, ta to hezky zvláčněla. Mezitím nakrájela tofu Zálesák (uzené se sezamem,moc dobré) na slaboučké malé obdélníčky a přimíchala spolu s nakrájenou kapii na čtverečky, čerstvou bazalkou a troškou pepře.Dochutila citronem, sojovkou a kapkou ume octa. Moc chutnala i manželovi. Úspěch, přestal jíst máslo, floru apod.
    Vlastně jsem ji dělala , aby měl co na chléb.
    Včera jsem dělala tempuru z hříbků a masáka (mochomůrka růžová; růžovka). To vám byla křupavá lahůdka…
    Stále objevuji dobroty. Díky moc za stránky JJ.
    Eva

  3. Já dělám trošku jinak- povařit, rozmixovat tofu a přidat podle chuti tofunezu, prolisovaný česnek a najemnou nastrouhanou mrkev. Rychlá jednoduchá bašta. (pomazánka přítelovo babičky ve veganské verzi)

  4. Děkuji za recept. využila jsem ho na Silvestra a jednohubky zmizely pod mužským vedením. Nahradila jsem bílé tofu za uzené a chlapi se mohli ujíst, protože jim to chutnalo jako kdysi uherská. A pak, že chlapi neradi zdravé jídlo 😉

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVím, co jim plave v bříškách (Katka 33 let)
Další článekOkurkové kanapky