- 1 cibule
- 2 kostky bílého tofu
- lžíce oleje
- špetka soli
- 1 mrkev
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- půl hrnku vody
- sojová omáčka
- umeocet / citronová šťáva
- 2 stroužky česneku
Jak připravit pomazánku z tofu “tvarohu”
- Tofu dáme povařit na 10 minut do slané vody.
- Mezitím cibuli pokrájenou na kostičky osmažíme krátce na trošce oleje spolu se solí a mrkev nastrouháme na jemno.
- Vyndáme uvařené tofu z vody a rozmixujeme s osmaženou cibulí a česnekem.
- V hrnku rozmícháme ve studené vodě kukuřičný škrob a zavaříme ho krátce do rozmixované směsi, aby vznikl krém.
- Podle potřeby naředíme vodou, ve které se tofu vařilo.
- Dochutíme umeoctem nebo citronovou šťávou (já dala od každého trochu), pokud je potřeba přidáme sojovou omáčku.
- Do hotové pomazánky vmícháme syrovou strouhanou mrkev a podáváme.
Praktické

- Neměli jsme po ruce placky ani pečivo, tak jsme mazali na okurky. Bylo horko a tyhle okurkové kanapky měli u našich hostů úspěch.
Obměna
- Můžeme dát jedno tofu uzené a jedno bílé, případně jiné příchutě a kombinace (tofu s bylinkami, s řasou apod.)
- Místo česneku dáme čerstvé bylinky ze zahrádky a místo mrkve jiná zelenina.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, nepřeháníme s česnekem a dochucovadly.
- Menším dětem odebereme před přidáním česneku a sojové omáčky.
Komentáře
Každých 14 dní peču chleba je kváskový ze 6 druhů mouky, stále mě to baví 😀 Salát z pekingského zelí, umeocta a rukoly. Pomazánka lehké chuti a krémové konzistence, kdo by odolal 😀 Díky moc za další recept pomazánky na kváskový chléb, miluji zdejší pestrost 🙏
Ste veľmi nápadité a šikovné ;-) Ja som začiatočník a držala som sa receptu. Pomázánku som naplnila do palaciniek z quinoi. Jedla som sama, ale chutilo mi za dvoch 😅