Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Blesková čočka na cibulce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Nejrychlejší způsob jak chutně upravit již uvařenou luštěninu, v tomto případě čočku.

Ingredience
  • 2 větší cibule
  • 2 hrnky uvařené čočky (běžné zelené)
  • 2 lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
  • trocha vody z uvařené čočky
  • sůl
  • umeocet

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

Jak připravit čočku

  1. 1 omáčkaPokud nemáte předem uvařenou čočku, dejte ji vařit. Až bude skoro hotová pokračujte.
  2. Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme tak dlouho, až bude cibulka lehce zlátnout. Je důležité, aby cibulka byla hodně orestovaná, pak dodá pokrmu výbornou chuť.
  3. Nakonec přidáme uvařenou čočku s trochou vody a chvilku společně podusíme.
  4. Dochutíme umeoctem.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Obměna

  • Výborná je takto upravená cizrna nebo hrách.

Kombinujeme

Děti

  • Pokud chceme čočku připravit pro děti do 1 roka, uvaříme ji jen ve vodě. Pro sebe orestujeme cibulku a čočku si dochutíme.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
10. 3. 2023

Výborný oběd “ze zbytků” :) měla jsem s knedlíčky z ovesných vloček a cuketovým zelím, bylo to moc dobrý!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.