Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Bulgur s květákovou rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato kombinace zalíbila.

Ingredience
  • 1 šálek bulguru
  • 1/2 šálku loupaných adzuki
  • několik růžic květáku
  • olej
  • citrónová šťáva
  • konopná semínka
  • dýňová semínka
  • čerstvý česnek
  • čerstvý pórek
  • chilli paprička
  • petrželka
  • citrónová šťáva
  • sůl

Jindra Motýl je můj obchodní partner. Vlastně byl. Časopis, který jsme spolu vydávali, jsme prodali, já ze společnost...

Jak připravit bulgur s květákovou rýží

  1. Bulgur dobře propláchněte studenou vodou v sítku a poté ho jemně opečte na pánvi.
  2. Když je bulgur opečený, přidejte adzuki, podlijte 3 hrnky vody, přikryjte a vařte 25 minut, dokud se bulgur neuvaří a voda se zcela nevsákne.
  3. Květák vložte do sekáčku a rozsekejte na velikost rýže.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte papričku, nasekaný česnek a pórek a lehce orestujte. Přidejte květák, osolte, promíchejte a pár minut povařte.
  5. Poté květák přidejte do pánve s bulgurem, dobře promíchejte, podle potřeby dochuťte a ještě pár minut povařte.
  6. Uvařené posypte petrželkou, přidejte konopná a dýňová semínka. Dochuťte citrónovou šťávou.

Začni detox, než se proměníš v dýni!

Letos žádné podzimní přibírání díky 8týdennímu kurzu - jídelníčky, recepy, videa a individuální konzultace.
Nemusíš být 100% a stejně to funguje! Pojď se postarat o sebe

Praktické

  • Rychlé jídlo připravené během 30 minut,
  • Loupané adzuki se vaří podstatně kratší dobu než neloupané a bez tlakového hrnce.
  • Vitamín C, obsažený v použité citrónové šťávě, pomáhá při vstřebávání železa.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bulgur bez lepku (např. kukuřičný nebo pohankový).

Obměna

  • Pokud chcete bulgur sypký a kyprý, uvařte adzuki zvlášť a přidejte je až úplně nakonec.

Děti

  • Bez chilli papričky vhodné pro děti od 2 let.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré Vierko, citron by mě nenapadlo dát, ale pozvedl to. Jen adzuki tam nebyly, ráno jsem zjistila, že mi došly, ale nevadí.

Právě dovařeno a snědeno 🙂 Bylo to výborné. Přidala jsem ještě mrkvičku a půl kedlubny nasekané na drobno a ke konci vaření polníček. Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...