Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Cappelletti s tuřínem a omáčkou citronette

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Domácí plněné těstoviny jsou o svátcích snad v každé italské domácnosti a nesmí chybět ani u mě. Kondiment je jednoduchý a rychlý a skvěle kontrastuje s ostaními částmi pokrmu.

Ingredience
Na těstoviny:
  • 270 g semolinové mouky
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml vody
Na náplň:
  • celer
  • tuřín
  • loupaná červená čočka
  • lahůdkové droždí
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olej
  • 1 polévková lžíce kešu
  • 1 lžíce lískových ořechů
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
Na omáčku:
  • olej
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • pistácie
  • petržel
  • šalvěj
  • česnek

Díky správné výživě jsem se dostala z makulární degenerace a jako bonus se mi zlepšil ...

Jak připravit těstoviny s tuřínem a citrónovou omáčkou

  1. Nejdříve připravte těsto z uvedených ingrediencí. Těsto zabalte do folie a dejte odpočívat do lednice.
  2. Nyní připravte náplň. Nakrájejte tuřín a několik kousků celeru na kostičky a dejte vše na pánev s olejem. Tuřínu má být v receptu více než celeru. Dochuťte solí a pepřem, posypte muškátovým oříškem, přidejte také česnek. Jemně osmahněte, přikryjte poklicí a duste bez přidání vody pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne.
  3. Zatímco se zelenina dusí, uvařte červenou čočku a po uvaření ji nechte v cedníku okapat.
  4. Do směsi vložte všechny ořechy a rozmixujte.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Jakmile je vše připraveno, vložte do mísy čočku, zeleninu a ořechy. Přidejte sůl, lahůdkové droždí a promíchejte, abyste získali směs, která nesmí být řídká.
  7. Těsto rozválejte, nakrájejte na čtverce, doprostřed dejte náplň a vytvarujte cappelletti. Nejdříve čtvereček vytvarujte do trojúhelníku, pak omotejte okolo ukazováku, spojte cípy a pořádně zmáčkněte, aby nikde nemohla náplň ven. Pokud by vám to nešlo, klidně udělejte jinou formu než cappelletti. Třeba ravioli.
  8. Nyní připravte omáčku. Ve skleničce připravte emulzi z citrónové šťávy a extra panenského olivového oleje.
  9. Uvařte cappelletti.
  10. Na pánvi opečte pistácie, přidejte trochu česneku, citrónovou kůru, emulgovaný olej a lístky šalvěje a osmahněte. Přidejte cappelletti, orestujte je na pánvi, podávejte posypané petrželkou.

Praktické

  • Emulzi můžete připravit ve skleničce a napěnit vidličkou. Nebo použít nádobku s víkem, nalít citrónovou šťávu a olej, uzavřít víčkem a pořádně protřepat. Poměr šťávy a oleje je asi 1:4. Citronette je omáčka nestabilní, připravte ji proto těsně před použitím a nebo jí před použitím znovu dobře protřepejte.
  • Lístky šalvěje musí být dobře osmahnuté. Syrová šalvěj opravdu není dobrá.
  • Pokud vám zbyde těsto, připravte nudle do polévky.
  • Pokud vám zbyde náplň, zakápněte citrónem a rozmixujte na pomazánku.
  • Cappelletti jsou pracnější na přípravu, klidně můžete udělat ravioli nebo i jiné formy.

Obměna

  • Jako kondiment si můžete upravit vše podle chuti, ale věřte, že citronette, šalvěj a pistácie jsou velmi lahodné.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Věrko, to už je vyšší dívčí, ale vypadá to nádherně.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Jarní strozzapreti

Recept pro milovníky těstovin a rychlých jednoduchých receptů. Lehké svěží jídlo, které budete mít na stole během chvilky.

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...

Pappardelle s podzimní omáčkou

Další nápad, jak v kuchyni využít dýni, jejíž sezóna je v plném proudu. Zkuste tuto omáčku s černými fazolemi a těstovinami, na které si jistě pochutná cel...

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...