DezertZákladní informace
Mák obsahuje vápníku dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než sýry.

Ingredience a pomůcky

  • 1 hrnek (2 dcl) Bio jáhel
  • 0,5 hrnku mletého máku
  • 0,5 – 1 hrnek datlí
  • špetka soli
  • 2,5 hrnku vody
  • datlový sirup
  • ovoce
  • oříšky

Postup
Jáhly několikrát propláchneme studenou vodou a vložíme do hrnce, přidáme pomletý mák, pokrájené spařené datle, špetku soli a zalijeme studenou vodou. Přiklopíme a od doby varu pomalu vaříme 20 minut. Nemíchat. Po uvaření směs promícháme. Zdobíme oříšky, ovocem a pokapeme datlovým sirupem.

Praktické rady
Během vaření můžeme přidat více vody. Uvařená kaše je chutná i bez jakékoliv ozdoby.
Z uvedeného množství jsem připravila 3 porce na dezertní talíř.

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. děkuji moc za inspirativní recept 🙂 mužskej má rád mák, takže kaše měla velký úspěch… za ovoce jsem volila sušené švestky a sirup dala z agave, který mi mému chlapovi chutná…
    Píšu ale bohužel i kvůli tomu, že mě téměř ihned po snídani začala pálit žáha :-/ dlouho se mi to nestalo. Je možné, že to je tou porcí sladkého najednou? Nejsem totiž moc zvyklá na sladké kaše a vůbec moc netíhnu ke sladkému (naštěstí). Děkuji za reakci

    • Kombinace obilovina + mák + sirup + ovoce velmi překyseluje a pokud jste citlivá, je pálení žáhy hned. První pomoc je vycucat kousek umebošky.

        • Možná by se pálení žáhy zmírnilo/vymizelo, kdyby se do celé směsi přidala ještě vařit nastrouhaná mrkev (chuťově by vadit neměla, je sladká) a/nebo kousek řasy kombu (lze ji nechat vcelku, před servírováním vylovit a použít jinak). Mák holt má ty překyselovací rizika – píše o tom myslím i Vladimíra Strnadelová v Radosti z jídla. Proto prý naše babičky vařívaly mák s mrkví.

  2. Dnes uvareno, jen misto datli ktere jsem nemela jsem pouzila rozinky. Asi jsem dala mene vody tak jsem to nemela jako kasi, ale nevadilo mi to i tak to bylo vyborne a chutne 🙂

  3. pro velký úspěch dnes znova uvařeno tentokrát v hrnci na sporáku (také se to trochu chytlo) a místo jáhel použita kulatozrnná rýže. Dala jsem to do pekáčku a když to vychladlo, dalo se to krájet jako koláč :-). Návštěva nadšená 😉

    • To teda nevím, já soyabellu nemám.
      Tuto kaši lze použít i jako náplň do štrúdlu např.:
      http://www.jimejinak.cz/2012/06/strudl-z-celozrnne-mouky/
      nebo ji můžete udělat hustší a místo na talířek dát do vymazaných formiček na mufiny a po ztuhnutí vyklopit a ozdobit.

  4. Dneska uvařeno, rychlé, chutné, datle to krásně osladí. Doporučuji. Recept ocenil i zbytek rodiny :-).

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStrava a sex
Další článekJečné palačinky se švestkovým rozvarem