DezertZákladní informace
Mák obsahuje vápníku dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než sýry.

Ingredience a pomůcky

  • 1 hrnek (2 dcl) Bio jáhel
  • 0,5 hrnku mletého máku
  • 0,5 – 1 hrnek datlí
  • špetka soli
  • 2,5 hrnku vody
  • datlový sirup
  • ovoce
  • oříšky

Postup
Jáhly několikrát propláchneme studenou vodou a vložíme do hrnce, přidáme pomletý mák, pokrájené spařené datle, špetku soli a zalijeme studenou vodou. Přiklopíme a od doby varu pomalu vaříme 20 minut. Nemíchat. Po uvaření směs promícháme. Zdobíme oříšky, ovocem a pokapeme datlovým sirupem.

Praktické rady
Během vaření můžeme přidat více vody. Uvařená kaše je chutná i bez jakékoliv ozdoby.
Z uvedeného množství jsem připravila 3 porce na dezertní talíř.

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za včerejší fantastickou inspiraci a pohoštění, vlily jste mi do žil optimismus a naději, že nemusím do smrti zobat prášky a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery (4 a 5 let) na mě od stolu křičí: mami a kde je posypka a semínka??? Tak musím říct, že...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do plavek. Po prvním vážení 3 kg dole, čemuž jsem teda opravdu nemohla věřit a necelý týden 11. den vážení zase...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět, že to děláte s obrovským nadšením a láskou. A já už se těším, až budu za tu hvězdu :).

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila jsem si kurz hlavně proto, abych se prostě naučila jíst zdravě a abych to postupně aplikovala i na zbytek rodiny....

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za recept na mlíčko pro nekojené děti. Bohužel se u nás sešlo několik věcí dohromady a mateřského mléka byl nedostatek. Každý...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I když se snažím, tak mi nový životní styl často klouzal mezi prsty, nicméně jsem rozhodnuta pokračovat dál a dál šířím...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké nadšení z kurzu. Je to z velké části kurz vaření, protože to jsou opravdu chuťové orgie a já jsem ráda,...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na kafi, kde je mi fajn. A je to moc fajn a je to už let, co sem chodím...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný kurz. Recepty jsou jednoduché a rychlé (až na krájení, čištění, krájení :-)), některé např. žampionová omáčka tak chutné, že jsem...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního jarního kurzu a obzvláště Evku s Helčou. Všimla jsem si, že je nás tu docela hodně s magickým "po třetí" :)...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde tak nějak samo… když jsem se dříve snažila něco omezit (např. maso nebo mléko), tak to vždy skončilo fiaskem a...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou 2 roky a jeste nikdy nespala jinde nez doma. Jezdime jen na navstevy s vlastnimi zasobami. Ano, jsem za exota,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku a velmi sa z nej tesim. Kazdy den sa snazim ukradnut si chvilku a studovat ju (vela casu nemam, mam...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat 🙂 Cítím se lépe, jsem čilejší a se 2 malými dětmi už konečně večer nezívám 🙂 Jinak dnes jedu poctivě 6....

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. děkuji moc za inspirativní recept 🙂 mužskej má rád mák, takže kaše měla velký úspěch… za ovoce jsem volila sušené švestky a sirup dala z agave, který mi mému chlapovi chutná…
    Píšu ale bohužel i kvůli tomu, že mě téměř ihned po snídani začala pálit žáha :-/ dlouho se mi to nestalo. Je možné, že to je tou porcí sladkého najednou? Nejsem totiž moc zvyklá na sladké kaše a vůbec moc netíhnu ke sladkému (naštěstí). Děkuji za reakci

    • Kombinace obilovina + mák + sirup + ovoce velmi překyseluje a pokud jste citlivá, je pálení žáhy hned. První pomoc je vycucat kousek umebošky.

        • Možná by se pálení žáhy zmírnilo/vymizelo, kdyby se do celé směsi přidala ještě vařit nastrouhaná mrkev (chuťově by vadit neměla, je sladká) a/nebo kousek řasy kombu (lze ji nechat vcelku, před servírováním vylovit a použít jinak). Mák holt má ty překyselovací rizika – píše o tom myslím i Vladimíra Strnadelová v Radosti z jídla. Proto prý naše babičky vařívaly mák s mrkví.

  2. Dnes uvareno, jen misto datli ktere jsem nemela jsem pouzila rozinky. Asi jsem dala mene vody tak jsem to nemela jako kasi, ale nevadilo mi to i tak to bylo vyborne a chutne 🙂

  3. pro velký úspěch dnes znova uvařeno tentokrát v hrnci na sporáku (také se to trochu chytlo) a místo jáhel použita kulatozrnná rýže. Dala jsem to do pekáčku a když to vychladlo, dalo se to krájet jako koláč :-). Návštěva nadšená 😉

    • To teda nevím, já soyabellu nemám.
      Tuto kaši lze použít i jako náplň do štrúdlu např.:
      http://www.jimejinak.cz/2012/06/strudl-z-celozrnne-mouky/
      nebo ji můžete udělat hustší a místo na talířek dát do vymazaných formiček na mufiny a po ztuhnutí vyklopit a ozdobit.

  4. Dneska uvařeno, rychlé, chutné, datle to krásně osladí. Doporučuji. Recept ocenil i zbytek rodiny :-).

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStrava a sex
Další článekJečné palačinky se švestkovým rozvarem