Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleniny a můžete vyrazit.

Ingredience
1-2 porce
  • 70 g červené čočky loupané
  • 1-1,5 lžíce tahini
  • šťáva z 0,5-1 citronu dle chuti
  • římský kmín mletý nebo garam masala dle chuti
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžička hořčice (není nutné)

„Je třeba si k jídlu v klidu sednout.“ „Jezte pomalu a soustřeďte se na jídlo.“ „Vychutnejte si ty okamžiky, které tr...

Jak připravit čočkový hummus

  1. Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 15-20 minut, zcela doměkka.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Čočku slijeme (pokud obsahuje moc vody) a dáme do mixéru.
  5. Přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  6. Ochutnáme a dochutíme dle chuti šťávou z citronu, umeoctem nebo ještě troškou tahini.

Praktické

  • Pokud by hummus nešel rozmixovat, přilijeme scezenou vodu z čočky, vývar nebo čistou vodu.
  • Můžeme si udělat větší množství a skladovat v lednici.
  • Hodí se na piknik, s sebou do práce, do školy nebo jako super svačinka.
  • Pokud hummus rozředíme, můžeme podávat jako omáčku k těstovinám nebo jakémukoliv hlavnímu chodu.

Obměna

  • Hummus lze pokaždé udělat trošku jiný – přidejte třeba olivy, pro žlutou variantu kurkumu, pro zeleninový hummus pečenou řepu, dýn, mrkev nebo špenát.
  • Místo umeocta můžete použít sůl.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 let. Šetřete s dochucovadly.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
27. 1. 2025

Tentokrát s našimi oblíbenými plackami 🙂 https://www.jimejinak.cz/bezlepkove-indicke-capati-placky/

To je mňamka, panečku :) Přidala jsem trochu oliváku a je to výborné, rychle hotové, a navíc mnohem levnější než kupované varianty. Díky!

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

22
11

Výprodej skladů a obří slevy pro Klubáky – brzy končí!!!

E-shop Traminal dělá místo novým produktům a nabízí Klubákům mimořádné slevy. Skvělá příležitost pořídit dárky nebo potěšit sami sebe!

To nejlepší do kuchyně s velkou slevou pro všechny

Všichni registrovaní uživatelé Jíme Jinak mají možnost využít slevu na náku v e-shopu Traminal, kde najdou skvělé pomocníky do kuchyně – od nádobí přes mix...

5 důvodů, proč si zamilovat luštěniny

Luštěniny jsou možná nenápadné, ale přesto výživné poklady. Doplní tělu vlákninu, cenné minerály, kvalitní bílkoviny a příjemně zasytí. Přitom jsou snadno ...

Bezlepkové kaštanové sušenky

Tyto jemné bezlepkové kaštanové sušenky jsou krásně voňavé, přirozeně sladké a hotové raz dva. Díky kaštanové mouce mají lahodnou chuť i bez přidaného cukr...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...