Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleniny a můžete vyrazit.

Ingredience
1-2 porce
  • 70 g červené čočky loupané
  • 1-1,5 lžíce tahini
  • šťáva z 0,5-1 citronu dle chuti
  • římský kmín mletý nebo garam masala dle chuti
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžička hořčice (není nutné)

O tom, že strava může zmírnit potíže spojené s přechodem jsem se přesvědčila na vlastní kůži. Díky změně stravy podle...

Jak připravit čočkový hummus

  1. Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 15-20 minut, zcela doměkka.
  3. Čočku slijeme (pokud obsahuje moc vody) a dáme do mixéru.
  4. Přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  5. Ochutnáme a dochutíme dle chuti šťávou z citronu, umeoctem nebo ještě troškou tahini.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Pokud by hummus nešel rozmixovat, přilijeme scezenou vodu z čočky, vývar nebo čistou vodu.
  • Můžeme si udělat větší množství a skladovat v lednici.
  • Hodí se na piknik, s sebou do práce, do školy nebo jako super svačinka.
  • Pokud hummus rozředíme, můžeme podávat jako omáčku k těstovinám nebo jakémukoliv hlavnímu chodu.

Obměna

  • Hummus lze pokaždé udělat trošku jiný – přidejte třeba olivy, pro žlutou variantu kurkumu, pro zeleninový hummus pečenou řepu, dýn, mrkev nebo špenát.
  • Místo umeocta můžete použít sůl.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 let. Šetřete s dochucovadly.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
27. 1. 2025

Tentokrát s našimi oblíbenými plackami 🙂 https://www.jimejinak.cz/bezlepkove-indicke-capati-placky/

To je mňamka, panečku :) Přidala jsem trochu oliváku a je to výborné, rychle hotové, a navíc mnohem levnější než kupované varianty. Díky!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Ajurvédský poklad: Posvátná bazalka Tulsi

Bazalka tulsi je považována za jednu z nejznámějších a nejléčivějších tradičních bylin v ajurvédě. Ovšem pozor, nepleťme si ji s klasickou bazalkou pravou,...

Rostlinný lahůdkový sýr

Recept na výborný sýr, k jehož výrobě netřeba ořechů ani agaru či škrobu. Lze ho zapékat nebo jen tak máznout na chléb. Příprava zabere asi 30 minut a ingr...

Borani Dip

Špenátový dip Borani je perský recept na dip, kde je základem hustý jogurt. Já jsem připravila domácí, sojový, který vždycky slaví uspěch.

Jahodový koktejl bez cukru

Sezóna jahod vrcholí a já jahody ze zahrádky nestíhám zpracovávat. Zkusila jsem vymyslet jahodový shake z ořechového mléka a jahod a výsledek je perfektní....

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.