Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Pečené plátky celeru a cibule s rýží a fazolovou omáčkou

Uvařeno
sezóna zima

Rychlé a chutné hlavní jídlo, které zvládnete uvařit během pár minut. Pochutnáte si na česnekem provoněných plátcích zeleniny, výtečně omáčce a napařené zelenině. Pozor! Tento recept dělal chlap…

Ingredience
  • půl celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrneček uvařených fazolí adzuki
  • rýže
  • ledový salát
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • tymián
  • sůl

Celý dospělý život jsem držela dietu s nedobrými jídly. Bylo zdravé, ale nechutnalo mi. Úlety jsem doháněla sportem. ...

Jak připravit kompletní jídlo – pečenou zeleninu s rýží a omáčkou z fazolí

  1. Dáme vařit rýži a zapneme troubu na 200.
  2. Připravíme si plech a pečící papír.
  3. Teď připravíme marinádu. Do malé mističky dáme trochu oleje (cca 6 lžic), cca 3 lžičky sójové omáčky, prolisujeme 3 stroužky česneku, přidáme tymián. Zamícháme a marináda je hotová.
  4. Nakrájíme celer na cca 0,5 cm plátky, cibuli na cca 1 cm.
  5. Půlku cibule si necháme bokem.
  6. Plátky zeleniny rozložíme na pečící papír a potřeme marinádou. Dáme do trouby a necháme péct asi 20 minut.
  7. Dáme napařit pár větších kousků zeleniny – třeba mrkve.
  8. Připravíme omáčku. Do menšího hrnce dáme na dno oleje a osmahneme na něm malé kostičky cibule, kterou jsme si odložili.
  9. Jakmile je cibulka dozlatova, přidáme fazole.
  10. Zamícháme a necháme prohřát cca 5-10 minut.
  11. Pak fazole rozmačkáme.
  12. Nakrájíme kousek ledového salátu jako přílohu.
  13. Až se vše dovaří a dopeče, jdeme servírovat. Na talíři bude hromádka rýže, plátky pečené zeleniny, fazolová omáčka, napařená mrkev a ledový salát.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
  • Pro verzi bez sóji zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).

Obměna

  • Místo plátků celeru lze použít jakoukoliv jinou tvrdší zeleninu. Na talíř můžeme přidat kysané zelí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

bojovnickadzein
11. 10. 2025

fasole a červená čočka,jen mrkev na páře mi vyšla polotvdra,jinak moc fajnove děkuji

Kateřina
24. 4. 2023

Výborný, jen místo omáčky jsem použila fazolovou silken pomazánku, která mi vyšla řidší, než bych chtěla :), k cibuli a celeru jsem dala píct i kousek mrkve, petržele a řepy. Pochutnala jsem si 😋

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...