Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

“Škvarková” pomazánka

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Výborná pomazánka na kváskový chleba i topinku! Vyzkoušejte tento zajímavý recept na falešnou škvarkovou pomazánku, která je veganská a bezlepková a ve kterém pohanku, jakožto základní ingredienci, nepoznají ani její nejzarputilejší odpůrci.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 šálek vařené pohanky (kroupy nebo lámanka)
  • 1 lžíce hořčice (bez cukru)
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kyselé okurky
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit falešnou škvarkovou pomazánku

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli a špetkou pepře.
  2. V průběhu smažení přidáme protlačené česneky.
  3. Na kostičky nakrájíme kysané okurky.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Všechny ingredience (smaženou cibuli s česnekem, okurky, pohanku, hořčici, majoránku) dáme do mixéru a krátce promixujeme, aby stále zůstaly hrubší kousky.
  6. Necháme vychladnout minimálně hodinu (třeba přes noc v lednici).
  7. Podáváme s kváskovým pečivem, plackami nebo i jen tak se zeleninou.
  8. Zbytek skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato pomazánka je výborná například na topinkách nebo čerstvém kváskovém chlebu posypaná nasekanou pažitkou a obložená čerstvou zeleninou. Výborná svačina nebo večeře.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít i jinou uvařenou obilovinu, ale chuť pomazánky bude zase trošičku jiná.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

65 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
24. 3. 2025

Oblíbená pomazánka znovu na scéně 🙂
https://www.jimejinak.cz/piadina-romagnola-bezlepkova/

Jaroslav Hlávka
27. 1. 2025

Tak tentokrát s těmito výbornými plackami 🙂 https://www.jimejinak.cz/piadina-romagnola-bezlepkova/

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

32
23

Dýňová omáčka Mac ‘n’ Cheese (vegan)

Výtečná lehká “sýrová” omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe...
128
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...
klub
51
59

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.
29
32

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...