Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

“Škvarková” pomazánka

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Výborná pomazánka na kváskový chleba i topinku! Vyzkoušejte tento zajímavý recept na falešnou škvarkovou pomazánku, která je veganská a bezlepková a ve kterém pohanku, jakožto základní ingredienci, nepoznají ani její nejzarputilejší odpůrci.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 šálek vařené pohanky (kroupy nebo lámanka)
  • 1 lžíce hořčice (bez cukru)
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kyselé okurky
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř

Každá zima pro byla ve znamení angín a zánětů močových cest, letos se přidal i reflux. Byla jsem zoufalá a znechucená...

Jak připravit falešnou škvarkovou pomazánku

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli a špetkou pepře.
  2. V průběhu smažení přidáme protlačené česneky.
  3. Na kostičky nakrájíme kysané okurky.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Všechny ingredience (smaženou cibuli s česnekem, okurky, pohanku, hořčici, majoránku) dáme do mixéru a krátce promixujeme, aby stále zůstaly hrubší kousky.
  6. Necháme vychladnout minimálně hodinu (třeba přes noc v lednici).
  7. Podáváme s kváskovým pečivem, plackami nebo i jen tak se zeleninou.
  8. Zbytek skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato pomazánka je výborná například na topinkách nebo čerstvém kváskovém chlebu posypaná nasekanou pažitkou a obložená čerstvou zeleninou. Výborná svačina nebo večeře.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít i jinou uvařenou obilovinu, ale chuť pomazánky bude zase trošičku jiná.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

65 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
24. 3. 2025

Oblíbená pomazánka znovu na scéně 🙂
https://www.jimejinak.cz/piadina-romagnola-bezlepkova/

Jaroslav Hlávka
27. 1. 2025

Tak tentokrát s těmito výbornými plackami 🙂 https://www.jimejinak.cz/piadina-romagnola-bezlepkova/

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

32
23

Dýňová omáčka Mac ‘n’ Cheese (vegan)

Výtečná lehká “sýrová” omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe...
128
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...
klub
50
59

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.
29
32

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...