Tempehu se jinak říká "javánské maso". Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.

Historie tempehu

Tempeh je stejně jako tofu vyráběn ze sojových bobů. Tempeh ale na rozdíl od tofu vzniká jejich fermentací, na kterou se přišlo náhodou. Lidé dříve uchovávali sójové boby ve velkých listech a jednou zjistili, že prorůstají plísní. Tohoto procesu se brzy začalo dosahovat záměrně. V současnosti je sója nakládána do kultur Rhizopus oligosporus či Aspergilius oryzae, proroste jimi a vzniká tak tvrdý produkt bílé barvy – tempeh. Tempeh si po svém příchodu na Západ získal rychle oblibu u těch, kteří nekonzumovali maso, protože nejen že je chuťovou, ale také výživovou náhradou masa. V dnešní době ho lze sehnat nejen v obchodech se zdravou výživou, ale také v mnohých supermarketech. Snadno se dá ale také vyrobit doma.

Tempeh v “kostce”

  • Tempehu se také někdy říká javánské maso nebo sojový hermelín.
  • Tempeh je kvalitním zdrojem bílkovin (obsahuje komplexní bílkoviny, 35 %). Jedná o hlavní zdroj proteinů na Jávě, tedy na nejzalidněnějším ostrově světa.
  • Sója je známá pro svůj vysoký obsah bílkovin, stejně jako vlákniny, na druhou stranu je hůře stravitelná. Bílkoviny a vláknina v tempehu jsou ovšem díky procesu fermentace stravitelné výrazně lépe.
  • Bílý tempeh (natural) je třeba před konzumací tepelně upravit. Smažené, uzené a marinované varianty lze jíst i zastudena.
  • Tempeh neobsahuje pouze bílkoviny, vlákninu a vitamíny B, ale také další zdraví prospěšné látky, především minerály jako vápník, železo nebo hořčík.
  • Sója se často geneticky modifikuje. V ČR jsou zatím genetické modifikované potraviny zakázané.

Výroba tempehu

Základem tempehu jsou sójové boby (dá se ale vyrobit i z jiných luštěnin, oříšků, semínek a obilovin). Ty se uvaří, odslupkují a jsou naloženy do kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae, která jimi díky vhodné teplotě proroste a příjemně je propojí. Toto spojení vytvoří tvrdou konzistenci vynikající svou bílou barvou a nezaměnitelným aroma. Během zrání musí mít tempeh dostatek vzduchu, vhodnou teplotu a nesnese dlouhé působení světla. Mlžete si ho snadno vytvořit i doma.

Použití tempehu

Tempehu existuje mnoho variant – přírodní (bílý, natural), uzený, smažený, marinovaný. Díky tomu je jeho využití v kuchyni široké. Dá se vyrobit nejen ze sójových bobů, ale také z jiných luštěnin (cizrnový, hrachový, fazolový), ořechů, semínek i obilovin. Uzený tempeh lze např. použít v receptech, v nichž byste běžně použili uzené maso (např. do bramborových knedlíků). Marinovaná varianta je zase velice vhodná do hamburgerů. Tempeh má ale uplatnění také v polévkách, omáčkách, skvěle se hodí do salátů, rizot, na špagety a do mnoha asijských pokrmů.

1Natural tempeh

2Ochucený tempeh (uzený, smažený, marinovaný)

 

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Čtěte dále