Domů > Jak začít > Základní suroviny

Tempeh – sójový hermelín

Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.

Historie tempehu

Tempeh je stejně jako tofu vyráběn ze sojových bobů. Tempeh ale na rozdíl od tofu vzniká jejich fermentací, na kterou se přišlo náhodou. Lidé dříve uchovávali sójové boby ve velkých listech a jednou zjistili, že prorůstají plísní. Tohoto procesu se brzy začalo dosahovat záměrně. V současnosti je sója nakládána do kultur Rhizopus oligosporus či Aspergilius oryzae, proroste jimi a vzniká tak tvrdý produkt bílé barvy – tempeh. Tempeh si po svém příchodu na Západ získal rychle oblibu u těch, kteří nekonzumovali maso, protože nejen že je chuťovou, ale také výživovou náhradou masa. V dnešní době ho lze sehnat nejen v obchodech se zdravou výživou, ale také v mnohých supermarketech. Snadno se dá ale také vyrobit doma.

Tempeh v “kostce”

  • Tempehu se také někdy říká javánské maso nebo sojový hermelín.
  • Tempeh je kvalitním zdrojem bílkovin (obsahuje komplexní bílkoviny, 35 %). Jedná o hlavní zdroj proteinů na Jávě, tedy na nejzalidněnějším ostrově světa.
  • Sója je známá pro svůj vysoký obsah bílkovin, stejně jako vlákniny, na druhou stranu je hůře stravitelná. Bílkoviny a vláknina v tempehu jsou ovšem díky procesu fermentace stravitelné výrazně lépe.
  • Bílý tempeh (natural) je třeba před konzumací tepelně upravit. Smažené, uzené a marinované varianty lze jíst i zastudena.
  • Tempeh neobsahuje pouze bílkoviny, vlákninu a vitamíny B, ale také další zdraví prospěšné látky, především minerály jako vápník, železo nebo hořčík.
  • Sója se často geneticky modifikuje. V ČR jsou zatím genetické modifikované potraviny zakázané.

Výroba tempehu

Základem tempehu jsou sójové boby (dá se ale vyrobit i z jiných luštěnin, oříšků, semínek a obilovin). Ty se uvaří, odslupkují a jsou naloženy do kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae, která jimi díky vhodné teplotě proroste a příjemně je propojí. Toto spojení vytvoří tvrdou konzistenci vynikající svou bílou barvou a nezaměnitelným aroma. Během zrání musí mít tempeh dostatek vzduchu, vhodnou teplotu a nesnese dlouhé působení světla. Mlžete si ho snadno vytvořit i doma.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Použití tempehu

Tempehu existuje mnoho variant – přírodní (bílý, natural), uzený, smažený, marinovaný. Díky tomu je jeho využití v kuchyni široké. Dá se vyrobit nejen ze sójových bobů, ale také z jiných luštěnin (cizrnový, hrachový, fazolový), ořechů, semínek i obilovin. Uzený tempeh lze např. použít v receptech, v nichž byste běžně použili uzené maso (např. do bramborových knedlíků). Marinovaná varianta je zase velice vhodná do hamburgerů. Tempeh má ale uplatnění také v polévkách, omáčkách, skvěle se hodí do salátů, rizot, na špagety a do mnoha asijských pokrmů.

Natural tempeh

Ochucený tempeh (uzený, smažený, marinovaný)

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář