Tempehu se jinak říká "javánské maso". Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu komplexních bílkovin.

Historie tempehu

Tempeh je stejně jako tofu vyráběn ze sojových bobů. Tempeh ale na rozdíl od tofu vzniká jejich fermentací, na kterou se přišlo náhodou. Lidé dříve uchovávali sójové boby ve velkých listech a jednou zjistili, že prorůstají plísní. Tohoto procesu se brzy začalo dosahovat záměrně. V současnosti je sója nakládána do kultur Rhizopus oligosporus či Aspergilius oryzae, proroste jimi a vzniká tak tvrdý produkt bílé barvy – tempeh. Tempeh si po svém příchodu na Západ získal rychle oblibu u těch, kteří nekonzumovali maso, protože nejen že je chuťovou, ale také výživovou náhradou masa. V dnešní době ho lze sehnat nejen v obchodech se zdravou výživou, ale také v mnohých supermarketech. Snadno se dá ale také vyrobit doma.

Tempeh v „kostce“

  • Tempehu se také někdy říká javánské maso nebo sojový hermelín.
  • Tempeh je kvalitním zdrojem bílkovin (obsahuje komplexní bílkoviny, 35 %). Jedná o hlavní zdroj proteinů na Jávě, tedy na nejzalidněnějším ostrově světa.
  • Sója je známá pro svůj vysoký obsah bílkovin, stejně jako vlákniny, na druhou stranu je hůře stravitelná. Bílkoviny a vláknina v tempehu jsou ovšem díky procesu fermentace stravitelné výrazně lépe.
  • Bílý tempeh (natural) je třeba před konzumací tepelně upravit. Smažené, uzené a marinované varianty lze jíst i zastudena.
  • Tempeh neobsahuje pouze bílkoviny, vlákninu a vitamíny B, ale také další zdraví prospěšné látky, především minerály jako vápník, železo nebo hořčík.
  • Sója se často geneticky modifikuje. V ČR jsou zatím genetické modifikované potraviny zakázané.

Výroba tempehu

Základem tempehu jsou sójové boby (dá se ale vyrobit i z jiných luštěnin, oříšků, semínek a obilovin). Ty se uvaří, odslupkují a jsou naloženy do kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae, která jimi díky vhodné teplotě proroste a příjemně je propojí. Toto spojení vytvoří tvrdou konzistenci vynikající svou bílou barvou a nezaměnitelným aroma. Během zrání musí mít tempeh dostatek vzduchu, vhodnou teplotu a nesnese dlouhé působení světla. Mlžete si ho snadno vytvořit i doma.

Použití tempehu

Tempehu existuje mnoho variant – přírodní (bílý, natural), uzený, smažený, marinovaný. Díky tomu je jeho využití v kuchyni široké. Dá se vyrobit nejen ze sójových bobů, ale také z jiných luštěnin (cizrnový, hrachový, fazolový), ořechů, semínek i obilovin. Uzený tempeh lze např. použít v receptech, v nichž byste běžně použili uzené maso (např. do bramborových knedlíků). Marinovaná varianta je zase velice vhodná do hamburgerů. Tempeh má ale uplatnění také v polévkách, omáčkách, skvěle se hodí do salátů, rizot, na špagety a do mnoha asijských pokrmů.

1Natural tempeh

2Ochucený tempeh (uzený, smažený, marinovaný)

 

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů