- 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
- 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
- 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
- 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- sůl dle chuti
- umeocet na dochucení
- 3 polévkové lžíce oleje
- půl hrnku nakrájené petržele na jemno
- půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
- čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno
Jak připravit veganskou sekanou s bylinkami
- Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
- Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut.
- Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno.
- Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme.
- Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.
- Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami.
- Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
- Pak necháme asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.
- Krájíme raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Obměna
- Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.
- Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.
- Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.
Praktické
- K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
- Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
- Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.
- Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.
Děti
- Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Pracovalo se s tím celkem dobře, jen jsem to měla dost suché, tak jsem částečně pomixovala tyčákem a vzniklo krásné “těsto”. Je to mungo varianta s celerovou natí, jiná nebyla. Možná na mě moc výrazná, ale s dalšími věcmi na talíři to bylo moc fajn 🙂😋
Dnes pro změnu takto, sekaná svíčková jako vyšitá 😉. Místo munga je tam horská čočka. Ve studené verzi chutná skoro jako maso…