Jsme národem chatařů a chalupářů. V pátek opouštíme naše rozpálené městské byty a víkend trávíme pěkně v chládku na chatě u lesa. Nachystali jsme pro vás výběr těch nejlepších tradičních chalupářských specialit ve zdravé podobě. Kterou dobrotu si chalupě uděláte?

Rychlá a chutná klasika v podobě chalupářského ražničí bez masa, kterou děláme vždy, když jedeme na chalupu. Naše oblíbená kombinace je uzený tempeh, tofu, cuketa, mrkev, cibule a žampióny. Stačí napíchat na špejle, podlít a šup s tím do trouby nebo na gril. Jako příloha poslouží kváskový chléb, polentový knedlík nebo třeba rýže.

2Dušené zelí 4x jinak

Zelí je rychlé, variabilní a praktické jídlo, které se hodí téměř ke všemu. Můžete ho udělat klasicky z hlávky bílého i červeného zelí jako sladkokyselé zelí, z cukety jako dušené cuketové zelí, z kedlubny jako kedlubnové zelí a úplně stejně se dá udělat dýňové zelí z jakékoliv dýně (hokkaido, máslové atp.). K zelí můžete podávat knedlíky plněné „uzeným“ nebo jakékoliv jiné knedlíky (např. „bramborové„, polentové, ovesné, kroupové) a osmažený uzený tempeh, tofu nebo seitan. Tradičním jídlem je také staročeské zelí s uzeným nebo segedín (místo masa dejte uzený tempeh nebo hlívu).

3Tradiční gulášek

Oblíbené české tradiční chalupářské jídlo, které má mnoho variant. Místo masa můžete použít fazole a zkusit guláš z fazolí, z černých fazolí s dýní, z adzuki se zelím a mrkví, z fazolí s řepou a cuketou, z fazolí s mrkví a dýní, další možností je uzený tempeh (nebo tofu) například v hlívovém guláši s tempehem nebo v hříbkovo-zeleninovém s tempehem.

4Bramboračka

Na chalupu se většinou jezdí v hlavní houbařské sezóně. Často je tedy na stole právě bramboračka, ve které čerstvé nebo sušené houby nesmí chybět. V naší verzi bramboračky bez brambor brambory nahradil dříve hojně používaný tuřín. Můžete vyzkoušet také taro bramboračku, kde hlavní roli hrají taro brambory. Moc dobré jsou také měkoučké kostky dýněbramboračce zahuštěné pohankou.

5Uhlířina ze zbytků

Toto takzvané zbytkové jídlo se dělalo dříve často. Na uhlířinu se používají zbylé knedlíky, cibule a v našem případě místo masa uzený tempeh. Rychlovka hotová během chvilky, která je ale opravdu luxusní dobrotou. Podobně lze knedlíky zpracovat s kysaným zelím a uzeným tofu.

6Ovocné plněné knedlíky

Co by to bylo za léto bez knedlíků plněných ovocem? Ty jsou naší českou specialitou. Nejčastěji do nich balíme jahody, meruňky, švestky, špendlíky, ale dají se zabalit i maliny, borůvky nebo ostružiny. V naší verzi se dají udělat zcela bez lepku například z pohankové krupice, jáhel nebo „tvarohové“ z natural tofu.

7Ovocná bublanina pro lenochy

Bublaninu nám vždycky dělala na chalupě babička z ovoce, které rostlo kolem. Ale protože dnešní doba je zrychlená a nikomu se už nechce těsto dlouho zpracovávat jako našim předkům, vymysleli jsme zdravou bezlepkovou bublaninu pro lenochy, která se dělá sama bez práce – stačí vše nasypat do pekáče a dát péct! A chutná naprosto dokonale! Zkuste ji třeba se špendlíky, s rebarborou nebo s třešněmi verzi 1 nebo s třešněmi verzi 2. Můžete použít jakékoli ovoce podle toho, co zrovna roste kolem chalupy.

8Babiččina bábovka

Jako malí jsme ji jedli s čajem na snídani nebo svačinu. A na chatě bývala stálicí. S kakaem, ořechy, kokosem nebo mákem. Na chatě si ji můžete upéct ve zdravé formě i vy. Zkuste třeba bezlepkovou rýžovou bábovku s mákem, mandlemi a rozinkami nebo klasickou kakaovou bábovku z celozrnné mouky.

A co vaříte na chalupě vy?

Máte oblíbené recepty, které vaříte na chalupě, nebo které vám jako malým vařila babička? Posdílejte je níže v komentářích. Také nám můžete napsat vaše tipy a vychytávky!

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu
Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...
Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!
Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...
Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky
Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...
Sladkosti už mi nechutnají
Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...
Těším se na každé nové jídlo
Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...
Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci
Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...
Děkuji, jak se o nás krásně staráte
Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!
Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...
Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!
Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...
Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst
Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....
Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky
Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...
Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval
MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování
Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...
Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti
Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLuxusní cuketové ravioly
Další článekMandlový „sýr“ ricotta