- 1 lžíce oleje
- kousek papriky
- uvařené mung dhal fazole (3-4 lžíce)
- 1/2 cibule
- kousíček zázvoru
- 1/4 lžičky kari pasty (žlutá, Cock brand)
- 1/2 lžičky garam masaly
- kokosové mléko (cca 5 lžic)
- k dochucení: rýžový ocet/balzamiko, umeocet
- sůl
Jak připravit mung dhal kari
- Uvaříme těstoviny (zde nudle z celozrnné rýže).
- Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Přidáme na tenké pasky nakrájenou červenou kápii a na malilinké kostičky nakrájený zázvor a orestujeme.
- Ochutíme kari pastou, garam masalou a přidáme i uvařené fazolky.
- Chvilku vše osmahneme a poté zalijeme troškou vody/vývaru a necháme dusit cca 7 minut na mírném plameni (kontrolujeme, jestli se nepřipaluje).
- Přilijeme kokosové mléko a minutu prohřejeme.
- Ochutíme rýžovým octem (nebo balzamikem) a umeoctem.
Praktické
- Pokud by bylo jídlo moc řídké, zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a povaříme do zhoustnutí.
- Pokud bychom to přehnali s kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka.
Obměna
- Kari pastu můžeme nahradit i kari kořením.
- Garam masalu ůžeme vynechat nebo nahradit jiným asijským kořením (tajine aj.).
- Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu.
- Můžeme přidat i jinou zeleninu – skvěle se hodí cuketa, brokolice, hrášek, mrkev, dýně aj.
- Mung dhal můžeme nahradit jinou uvařenou luštěninou – nejvíce se mu strukturou podobá červená nebo žlutá loupaná čočka nebo rozvařené mungo fazolky.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 3 let. Při vynechání koření i pro mladší děti.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
V rámci indického dne po vánočních svátcích. Večeře 🙂
Na procházce jsme dnes trochu vymrzli, tak si skočíme na chvilku do Indie 😀 Mix salátů a opražené slunečnicové semínko. Opravdu velmi rychlá večeře, použil jsem mungo fazolky. Výborná kořeněná, ohřívající chuť nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o indické jídlo. Balsamico ocet na dochucení, tomu dává ten správný tah na bránu 😀