Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Krémový mangold

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v bezlepkové verzi.

Ingredience
  • mangold
  • 500 g kvalitního sójového mléka
  • 13 g oleje
  • 50 g špaldové mouky
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • strouhanka z kváskového pečiva

Cystickým akné mě trápilo 2 roky a doktoři mi s tím nedokázali pomoci. Řešení jsem našla ve změně stravovacích návyků...

Jak připravit zapečený mangold s bešamelem

  1. Připravte si bešamel. Do kastrůlku vlijte mléko, přidejte olej, mouku, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. Uveďte do varu a vařte do zhoustnutí asi 7 minut
  2. Oddělte listy mangoldu od stonků. Do vroucí vody ponořte stonky a vařte cca deset minut. Bude záležet na velikosti mangoldu. Po uvaření nechte v cedníku okapat.
  3. Vymažte pekáček olejem. Na něj rozprostřete nízkou vrstvu bešamelu.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Na bešamel dejte okapané mangoldové stonky. Osolte je a opepřete.
  6. Nasekejte listy mangoldu a vmíchejte je do zbylého bešamelu. Pořádně promíchejte a natřete na mangoldové stonky.
  7. Vše posypejte trochou strouhanky a pokapejte olejem.
  8. Dejte zapéct do trouby cca na 30 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrka na povrchu.

Praktické

  • Vybírejte kvalitní sójové mléko, které neobsahuje nic navíc, žádné vitamíny, cukr a různé ingredience, které tam nemají co dělat.
  • Pro přípravu toho receptu byl použit mladý čerstvý mangold ze zahrady. Pokud ho budete kupovat a bude už velký, spařte listy minutu ve vařící vodě.

Obměna

  • Bešamel můžete připravit i bezlepkový. Pro tuto variantu zvolte rýžovou mouku a bezlepkovou strouhanku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko opět jsem si velmi pochutnala a k mangoldu jsem upekla tyto placky https://www.jimejinak.cz/manakeesh-zaatar-jinak/…hmmm dobrota…

Včera sme si toto chutné jedlo pripravili na večeru. Bolo vynikajúce s pohárikom ľahkého bieleho vína. Ďakujem veľmi krasne🥰

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Batata Harra jinak

Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rý...

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Zapečený květák

Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný zapečený květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.