- nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
- koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
- mrkev a cuketa na naložení
Postup
- V hrnci svaříme vodu se solí.
- Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
- Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
- Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
- Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
- Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
- Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
- Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
- Po týdnu ochutnáme – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.

Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma

Praktické
- Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
- Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
- Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
Obměna
- Stejným způsobem můžete naložit okurky.
- Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
- Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
- Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
- Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
- Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.
Děti
- Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
- Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Dobrý den, zkusila jsem tento recept a asi týden mám sklenice v kuchyni, víčka jen položená. Po pár dnech začalo probíhat kvašení, něco málo nálevu vyteklo, na povrchu byla bílá “pěna”, kterou jsem odstranila. Teď ale jako by se kvašení zastavilo – netvoří se bublinky, nálev nevytéká, u dna je nálev kalný, výš minimálně. Cukety a mrkve jsou křupavé. Mám je ještě nechat v místnosti? Nemohlo se to pokazit, když už nekvasí?
Tak jsem se po roce opět přemluvila 🙂.