Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Ingredience
  • celozrnná rýže basmati
  • celer
  • dýně
  • mrkev
  • tempeh
  • česnek
  • semínka černuchy (černý kmín)
  • kmín
  • konopná semínka
  • sušené kari listy
  • černá hořčičná semínka
  • bílý pepř
  • nové koření – čerstvě namleté ​
  • olej
  • mizuna

Jak připravit smaženou rýži se zeleninou

  1. Uvařte rýži a nechte stranou.
  2. Zeleninu nakrájejte na kostičky.
  3. Do pánve dejte olej, přidejte všechno koření, prolisovaný česnek, kari listy a zeleninu osmahněte doměkka. Pokud chcete, můžete přidat trochu vody, aby zelenina rychleji změkla.
  4. Když je zelenina uvařená – ale ne rozvařená – zvyšte teplotu a přidejte na kostičky nakrájený tempeh, promíchejte, osolte, přidejte rýži a za stálého míchání vše dobře a zprudka osmahněte.
  5. Nakonec posypte bílým pepřem, konopnými semínky a nasekanou mizunou.
Začni detox, než se proměníš v dýni!

Letos žádné podzimní přibírání díky 8týdennímu kurzu - jídelníčky, recepy, videa a individuální konzultace.
Nemusíš být 100% a stejně to funguje! Pojď se postarat o sebe

Praktické

  • Do tohoto receptu se skvěle hodí celozrnná basmati, protože zrnka se dobře smaží, neslepují se.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo mizuny použijte rukolu, petrželku, pažitku, nebo cokoliv zeleného.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

80 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Čirok s dary podzimu

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaš...

Spanakorizo – řecké špenátové rizoto

Dobrůtka inspirovaná řeckou kuchyní. Jednoduché, rychlé a lahodné jídlo. Doufám, že i vy si pochutnáte stejně, jako my.

Čínské nudle se zeleninou

Lahodná a velmi variabilní rychlovka pro milovníky asijské kuchyně. Lehký oběd nebo večeře bez masa, lepku i sóji.

Žampiony s tofu na rýžových těstovinách

Snadný, rychlý a zdravý oběd či večeře. Smícháním pár ingrediencí dostaneme chutný pokrm.

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.