- 90 g jáhel
- 40 g kešu oříšků
- 1,5 lžíce oleje
- pepř
- voda nebo rostlinné mléko cca 150-200 ml
- na dochucení: sůl, umeocet, sojová omáčka, citronová šťáva nebo rýžový ocet, lahůdkové droždí
Jak připravit pepřovou omáčku na těstoviny
- Kešu oříšky namočíme na minimálně 5 hodin.
- Uvaříme jáhly s vodou 1:2 a špetkou soli (cca 20 minut).
- Uvařené jáhly rozmixujeme s kešu, vodou (přidáváme postupně), olejem a pepřem.
- Dochutíme umeoctem, sojovou omáčkou, citronovou šťávou a případně i lahůdkovým droždím dle chuti (cca po 1 lžíci každého, ale záleží na vaší chuti).
- Omáčkou polijeme těstoviny.
Praktické
- Pokud nestíháme namočit kešu oříšky (proč je lepší je namočit?), můžeme je povařit nebo zalít horkou vodou, aby změkly a lépe se nám mixovaly.
- Doporučujeme používat na mixování blender, vytvoří krásně hladkou omáčku.
- Omáčka postupně časem houstne.
- Lze ji využívat nejen jako omáčku na těstoviny, ale také jako dip nebo majonézu k pečené zelenině atp.
Obměna
- Vynechte pepř a přidejte kopr a máte koprovou omáčku, najemno strouhaný křen pro křenovou omáčku, více lahůdkového droždí pro sýrovou omáčku, přidejte čerstvé nebo sušené bylinky (např. provensálské, řecké) atp.
- Výborné je při mixování do omáčky přidat pečený česnek (nebo orestovaný na pánvi na oleji úplně dohněda a doměkka).
- Můžete přidat probiotika a nechat omáčku zfermentovat (po rozmixování vmícháte 1/3 lžičky probiotik a necháte ve sklenici fermentovat 12 hodin).
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let. Pozor ale na množství pepře.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Už se těším na oběd v práci 😁 omáčka mne moc mile překvapila 😉👍
Děkuji za recept
Omacku som mierne upgradovala. Najprv priprava podla receptu plus ume a LSD (lahodkove sladove drozdie), medzitym sa na vine dusili sampinony. LDS omacku som priliala ku sampinonom, kratko povarila a – BOZSKE!