Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pórková polévka s hlívou a daikonem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Pórková polévka s daikonem a hlívou je velmi chutná, zdravá a lehká. Příjemně nasládlá až mléčná a přitom je bezlepková a bez laktózy. Je rychle hotová a určitě vám bude chutnat.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 6 cm bílé ředkve
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 2 stroužky česneku (nemusí být)
  • 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)
  • posypka: petrželka

Jak udělat pórkovou polévku s daikonem a hlívou

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, bílou ředkev, omyjeme hlívu.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a daikon na větší kostičky, hlívu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme hlívu, daikon a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme koření a na mírném ohni vaříme 10 minut.
  6. Přidáme pórek, prolisujeme česnek a necháme ještě 5 minut přejít varem, aby pórek změkl.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
  8. Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
  9. Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
  • Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
  • Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)

Obměna

  • Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené (hodí se mletý koriandr, mletá hořčice, ale i bylinky), česnek můžete vynechat.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
  • Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, případně kedluben, místo pórku můžete dát mangold, špenát, pak choi apod.
  • Místo hlívy můžete dát jiné houby nebo zcela vynechat.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jednoduchá a přesto výborná polévka 👍

Děkuji, výborná přidala lahůdkové droždí.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...