Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Toskánské Castagnaccio – kaštanový koláč

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Castagnaccio je podzimní dezert typický pro toskánskou oblast. Je to jednoduchý koláč s rustikální chutí, ne příliš sladkou, s jemnou a vlhkou strukturou uprostřed. Jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Romantická legenda říká, že lístky rozmarýnu používané k aromatizaci kaštanového dortu byly silným elixírem lásky: Když mladý muž sní tento koláč, který mu nabídla dívka, okamžitě se do ní zamiluje a požádá jí o ruku. Tak pozor na to, pánové!

Ingredience
dortová forma o průměru 25 cm
  • 300 g kvalitní kaštanové mouky
  • 350 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 80 g rozinek
  • 50 g piniových oříšků
  • špetička soli

Som dôchodkyňa a nemám žiadné zdravotné problémy, akurát som za 10 rokov nabrala 8 kg. Striedavo som skúšala rozličné...

Jak připravit toskánský kaštanový koláč

  1. Rozinky dejte namočit do studené vody asi na 10 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, promíchejte a postupně přidávejte vodu. Míchejte několik minut. Těsto musí být hladké, ne příliš tekuté ani ne příliš husté. Nechte chvíli odpočnout, poté do něj zamíchejte lžíci oleje a rozinky. Ne všechny, pár jich nechte na povrch.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Předehřejte troubu na 195 °C. Dortovou formu vymažte olivovým olejem a vlijte do ní těsto. Povrch posypejte rozinkami, piniovými oříšky a lístky rozmarýnu.
  5. Pečete 25 až 30 minut. Ne víc, abyste castagnaccio nevysušili. Povrch má být suchý, lehce vrásčitý a popraskaný, to je pro něj charakteristické a tak by měl vypadat. Nechte úplně vychladnout ve formě, ve které jste ho pekli. Pak krájejte a podávejte.

Praktické

  • Tento koláč je opravdu jiný, takže konzistence nebude vyhovovat všem.
  • Klidně připravte dortík předem. Vydrží i 4 dny.
  • Dodržujte dobu pečení. Nesmí vyschnout. Správně pečené castagnaccio má jemnou vlhkou strukturu s typickou vůní podzimu!

Obměna

  • Tento recept má prastarý původ na rolnickém venkově v Toskánsku, odkud se brzy se rozšířil po celé apeninské oblasti střední Itálie až do do severních oblastí. Existují obměny podle kraje, kde se castagnaccio připravuje. Někde se přidávají do těsta ořechy, někde i sladidlo. Pokud chcete mít koláč sladší, požijte obilný slad nebo obilný sirup podle chuti.

Děti

  • Veganský dezert vhodný pro děti od 1,5 roku, jen pozor na vdechnutí oříšků.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Markéta
24. 11. 2025

Je jednoduchý, ale vynikající…@Viera děkujeme moc za recept.

Kateřina
4. 11. 2025

Daly by se použít rozmixované kaštany?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepkový koláč s arónií a chia semínky

Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě te...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...