Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Fazolky a cuketa na slanině (veganská verze)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Máte rádi fazolky na slanině, ale potřebujete odlehčit jídelníček? Máme pro vás rychlou chuťovku, která uspokojí i největší labužníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 300 g zelených fazolek
  • 200 g cukety
  • 1 uzený tempeh (cca 200 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • trochu vody na podlití
  • rukola na ozdobu

Zdeňka je další z maminek, která si vyzkoušela, jak polévka z kapra, Koi-koku, účinně pomáhá doplnit krev a d...

Jak připravit veganské fazolky na slanině

  1. Fazolky omyjeme a zbavíme stopek a pokrájíme na půlky, tempeh nakrájíme na menší plátky (podobně jako bývá slanina), cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, cuketu i se slupkou na kostičky.
  2. Na pánev nalijeme olej a přidáme cibuli, cuketu a česnek, osolíme a restujeme do sklovata.
  3. Přidáme fazolky, sojovou omáčku, kmín a společně restujeme za občasného promícháníhání asi 10 minut.
  4. Přidáme pár lžic vody na podlití a dál restujeme a dál promícháváme ještě asi 5 minut.
  5. Přidáme tempeh, prohřejeme ho a podáváme sypané rukolou.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Místo restování můžete zeleninu dusit s troškou vody pod pokličkou. Bude měkkčí a ne tak křupavá, ale nebudete muset promíchávat.

Kombinujeme

  • Fazolky a cuketu s tempehem si dáváme jako bílkovinnou a zeleninovou část k rýži či jiné obilovině a doplňujeme ještě kvašenou zeleninou.
  • Pokud byste chtěli jíst jen toto jídlo samotné, pak vám to pro 4 porce stačit nebude a budete muset navýšit množství ingrediencí cca dvojnásobně.

Obměna

  • Cuketu můžete vynechat. My ji dáváme do všeho, protože máme velkou úrodu.
  • Můžete přidat mangold, ten bývá ve stejnou dobu jako dozrávají fazolky.
  • Přidat můžete oblíbené koření jako třeba koriandr či římský kmín.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Šetřete ale se solí a olejem a sojovou omáčkou, uzený tempeh je slaný sám o sobě.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes večeře “co dům dal”, protože nečekaně přibylo strávníků. Se zbytkem rýže dobrota (a jestli už znovu nepřijdou, taky dobře).

Vynikajici. :) Jak jsem nikdy nemela rada fazolky, tak se zmenou jidelnicku mi zachutnaly. Nejdriv jsem mela mrazene a kdyz jsem ted videla u stanku cerstve, nemohla jsem je tam nechat. :D

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
29
37

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.
14
8

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.