Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýže Arborio s vůní hřebíčku

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Rýže Arborio je výborná na rizota. Absorbuje vodu, ale přitom se nerozvaří. Správě uvařená je tzv. na skus, ale my si ji někdy s chutí rozvaříme, pravidla nepravidla. Je rychle uvařená, takže se hodí na rychlé večeře. V zimě ji často vaříme s hřebíčkem, který prohřívá a rýže pak voní jako z mého dětství. Takhle ji totiž vařila moje babička.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • 4 hřebíčky
  • špetka soli

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Postup
  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži.
  3. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  4. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, 4 hřebíčky, přiklopíme a dáme vařit.
  5. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  6. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

  • Rýži nenamáčíme, dokonce někteří kuchaři doporučují ani neoplachovat, aby byl výsledek skutečně hodný italského rizota, kdy je zrnko zvenku měkké a uvnitř tvrdší. Ale my máme rádi měkké a tedy dobře stravitelné, takže vaříme do měkka ;-) Uzpůsobte si tedy dobu varu podle svých preferencí.
  • Hřebíčky si spočítejte, abyste věděli, kolik jich máte hledat před podáváním. Není to těžké, protože zůstanou nahoře. A servírovat s hřebíčky nedoporučujeme, protože ty na skus nejsou vůbec příjemné.

Kombinujeme

Rýže Arborio je výborná na přípravu rizota, takže ji kombinujeme se zeleninou, houbami, tofu, tempehem apod., ale využíváme ji i jako klasickou přílohu nebo na kaše. Je velmi škorobovitá, tedy velmi chutná.

Obměna

  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
  • Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

  • Tato rýže je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, koření a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka. Pohanku dáváme až od roku a spíše v zimě. Pokud však dítěti dáváte běžně pečivo, maso atd., tak bez obav dávejte pohanku také.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
1. 3. 2021

Mnam mnam mnam ♥️♥️♥️

Mila Beata
27. 2. 2021

Zase detailista , v ingrediencich chybí hřebíček a ani není uvedeno v postupujeme a jak přidat 😂♥️

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.