Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Dostali jste chuť na oblíbenou klasiku, jako je segedínský guláš? Jde to i zdravě. Zkuste tuto verzi s fazolemi a určitě si pochutnáte.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • cca 250 g kedlubny
  • cca 100 g celeru/petržele
  • hrnek kysaného zelí
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sójová omáčka
  • cca 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 3-4 lžíce rostlinné smetany

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit segedín z fazolí a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, celer nastrouháme na jemno, kedlubnu na hrubo.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej a zpěníme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme nastrouhaný kedluben a celer a společně pořádně orestujeme. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme koření a za občasného míchání restujeme.
  4. Když je zelenina pěkně orestovaná, ztlumíme plamen a podlijte trochou vývaru/vody. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr přidáme vařené fazole a kvašené zelí. Společně prohřejeme.
  6. Pokud nám vyhovuje sušší konzistence, máme hotovo. Pokud chceme více omáčkovou, přidáme trochu vývaru/vody a zahustíme za stálého míchání škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  7. Vypneme a dochutíme jablečným octem, umeoctem, případně rostlinnou smetanou.
Začni detox, než se proměníš v dýni!

Letos žádné podzimní přibírání díky 8týdennímu kurzu - jídelníčky, recepy, videa a individuální konzultace.
Nemusíš být 100% a stejně to funguje! Pojď se postarat o sebe

Praktické

  • Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
  • Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.

Obměna

  • Smetanu můžete vynechat.
  • Fazole můžete dát i jiné než malé bílé.
  • Místo kedlubny můžete dát cuketu, zelí či petržel. Já dávám kedluben gigant, protože mám velkou úrodu.
  • Koření můžete vyměnit podle svých zvyklostí, každá rodina má svůj “segedín”.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až dvou let, podle toho, zda už běžně jedí ostatní luštěniny, šetříme však s dochucovadly, solí a kořením.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

77 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný segedínek 😊 Jen místo kedlubny jsem nastrouhala topinambury, co mi strašily v lednici a místo celeru hlávkové zelí. Místo fazolí cizrna. Jako kořenovka aspoň napařená mrkvička. K tomu jáhlový knedlík. Děkujeme 😊

Dobrý den, jakou roli hraje v receptu kedlubna a petržel? Jen na doplnění zeleniny v jídle?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Krkonošský houbovec jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Šumajstr jinak

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehče...
55
60

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!
116
86

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...