Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Svíčková omáčka jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Na klasickou svíčkovou jsem si dřív troufla tak 1x za rok a vždy mi to připadal složitý recept s vařením na půl dne. Když jsem ji poprvé zkusila vymyslet jinak, byla jsem překvapená, jaká je to rychlovka a jak je výborná. Odpadá totiž zdlouhavá příprava a úprava masa. Místo masa totiž používám seitan nebo tempeh.

Ingredience

pro 4 porce

  • 2 větší cibule 200 g
  • 3 střední mrkve 250 g
  • 1 petržel 150 g
  • kousek celeru 100 g
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda 400 ml
  • špetka tymiánu
  • asi 4 hřebíčky
  • 5 kuliček jalovce
  • pár kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetka skořice
  • 1 PL ovocenky (není nutné)
  • umeocet
  • jablečný ocet nebo citrónová šťáva
  • 150 ml sójové nebo ovesné smetany
  • 200 g seitanu speciál nebo uzeného tempehu (bzl varianta)

Někdy si člověk ani neuvědomí, co všechno si s sebou nese a jak moc ho to ovlivňuje. Alena má za sebou těžké životní ...

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel. Ohřejeme si  zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj všechnu zeleninu s trochou soli a krátce orestujeme.
  3. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou a přidáme lžíci ovocenky.
  4. Do plátýnka nebo sítka na čaj dáme koření – jalovec, nové koření, hřebíčky, bobkový list, špetku tymiánu a skořice. Jde to i bez koření, ale s kořením je svíčková luxusnější.
  5. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut do změknutí zeleniny.
  6. Pak vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem.
  7. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou horké vody, pokud jste to naopak s vodou přehnali, lze ji zahustit pomocí kukuřičného škrobu. (1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky, krátce povaříme do zhoustnutí.)
  8. Na závěr omáčku odstavíme, přidáme smetanu, umeocet a trochu jablečného oceta nebo citrónové šťávy a dochutíme podle své chuti.
  9. Úplně nakonec přidáme jen prohřát seitan nebo tempeh, ale už nevaříme, omáčka by se se smetanou mohla srazit.

Praktické

  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, servírujte s uzeným tempehem nebo tofu, které jsou bez lepku.

1 svíčkova

Servírujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem. Na fotce je polentový, ale skvělý je také kroupový knedlík či knedlík z ovesných vloček. Další varianta jsou těstoviny, ty milují hlavně děti. Červená řepa ala brusinky by neměla chybět.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete už vařit pokrm dohromady pro sebe i dítě, jen šetřte tukem a solí. Pro dítě odebereme před přidáním smetany a před dochucením. Přesto bude pro dospělé tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.

Děti od 2 let

Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko umeocta. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající a rychlé s knedlíky s ovesných vloček a tofu lahůdka, mňam

Vynikajici záležitost!! 😉Moc jsme si pochutnali🤗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...