Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Svíčková omáčka jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Na klasickou svíčkovou jsem si dřív troufla tak 1x za rok a vždy mi to připadal složitý recept s vařením na půl dne. Když jsem ji poprvé zkusila vymyslet jinak, byla jsem překvapená, jaká je to rychlovka a jak je výborná. Odpadá totiž zdlouhavá příprava a úprava masa. Místo masa totiž používám seitan nebo tempeh.

Ingredience

pro 4 porce

  • 2 větší cibule 200 g
  • 3 střední mrkve 250 g
  • 1 petržel 150 g
  • kousek celeru 100 g
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda 400 ml
  • špetka tymiánu
  • asi 4 hřebíčky
  • 5 kuliček jalovce
  • pár kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetka skořice
  • 1 PL ovocenky (není nutné)
  • umeocet
  • jablečný ocet nebo citrónová šťáva
  • 150 ml sójové nebo ovesné smetany
  • 200 g seitanu speciál nebo uzeného tempehu (bzl varianta)

Po roce jdu na kontrolu na ortopedii. Jak se asi vyvíjí artróza kolene? Jsem bez berlí, ale přesto se trochu bojím, j...

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel. Ohřejeme si  zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj všechnu zeleninu s trochou soli a krátce orestujeme.
  3. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou a přidáme lžíci ovocenky.
  4. Do plátýnka nebo sítka na čaj dáme koření – jalovec, nové koření, hřebíčky, bobkový list, špetku tymiánu a skořice. Jde to i bez koření, ale s kořením je svíčková luxusnější.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut do změknutí zeleniny.
  7. Pak vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem.
  8. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou horké vody, pokud jste to naopak s vodou přehnali, lze ji zahustit pomocí kukuřičného škrobu. (1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky, krátce povaříme do zhoustnutí.)
  9. Na závěr omáčku odstavíme, přidáme smetanu, umeocet a trochu jablečného oceta nebo citrónové šťávy a dochutíme podle své chuti.
  10. Úplně nakonec přidáme jen prohřát seitan nebo tempeh, ale už nevaříme, omáčka by se se smetanou mohla srazit.

Praktické

  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, servírujte s uzeným tempehem nebo tofu, které jsou bez lepku.

1 svíčkova

Servírujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem. Na fotce je polentový, ale skvělý je také kroupový knedlík či knedlík z ovesných vloček. Další varianta jsou těstoviny, ty milují hlavně děti. Červená řepa ala brusinky by neměla chybět.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete už vařit pokrm dohromady pro sebe i dítě, jen šetřte tukem a solí. Pro dítě odebereme před přidáním smetany a před dochucením. Přesto bude pro dospělé tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.

Děti od 2 let

Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko umeocta. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající a rychlé s knedlíky s ovesných vloček a tofu lahůdka, mňam

Vynikajici záležitost!! 😉Moc jsme si pochutnali🤗

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...
46
43

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...