Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Vánoční salát jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Tento lahodný a zdravý salátek může být prima osvěžením sváteční tabule, ale je skvělý pro každou příležitost. Při použití bezlepkových obilovin je vhodný i pro celiaky.

Ingredience
4 porce
  • 100 g ječných krup
  • 125 g kysaného zelí
  • 80 g čočky
  • červená cibule
  • mrkev
  • dijonská hořčice
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit netradiční vánoční salát

  1. Uvařte kroupy, pak je slijte a sceďte pod studenou vodou. Dejte stranou.
  2. Uvařte čočku, dejte stranou.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Nakrájejte na kostičky mrkev a pár minut jí povařte.
  5. Do mísy dejte kroupy, čočku, mrkev nadrobno nasekanou cibuli, přidejte hořčici podle chuti, kysané zelí i s trochou nálevu, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem, zamíchejte a je hotovo. Ve finále posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Ochutnejte váš salát a dolaďte ho podle vaší chuti.
  • Servírujte v menších mističkách.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte perličkový ječmen nebo jiné bezlepkové obiloviny.

Obměna

  • Místo krup můžete použít i oves, žito nebo špaldu.
  • Můžete přidat i jinou zeleninu nebo luštěninu, třeba hrášek.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

71 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Opět báječný. Dnes na zkoušku – přidala jsem francouzskou hořčici, dovoz z Dijonu, a trochu přehlušila chuť, takže v úterý zkusím jinou.

Náhodou jsem měla čočku i kroupy a narazila jsem na recept…bylo to výborné…a rychlé, když byla ta čočka a kroupy už hotové.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Novoroční čočková polévka

Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do vašeh...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...