Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Čočková polévka po indicku

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 roku

Hustá, sytá polévka se skvělou chutí. Hořčičné semínko ji dodá velmi zajímavou chuť. Nenechte se proto zaleknout dlouhým seznamem potřebných ingrediencí, protože většina z nich je běžné koření, které máte doma.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • kousek celeru
  • hrnek a půl uvařené hnědé nebo zelené čočky
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet podle chuti
  • jarní cibulka
  • zázvor
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody

Můj příběh začal před desítkami let. Sebevědomí sotva „v plenkách“, spousta různých mindráků, vše zajídané sladkými j...

Jak připravit polévku čočkovou polévku po indicku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, zahřejeme ho a přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli se solí a asi 2 minuty restujeme.
  3. Pak přidáme lžíci hořčičného semínka, které smažíme spolu s cibulkou, občas zamícháme. Někdy může semínko na oleji začít teplem až vystřelovat, pak je nutné dát pokličku, hlídat a míchat, aby se vše nespálilo.
  4. Mezitím si nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer. Jarní cibulku nakrájíme na jemno a necháme si ji na ozdobu.
  5. Když je cibulka orestovaná do sklovata, přidáme římský kmín, kurkumu a necháme ještě minutu smažit.
  6. K orestované cibuli se semínkem a s kořením přidáme horký zeleninový vývar nebo horkou vodu a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, uvařenou čočku a bobkový list.
  7. Vaříme asi 10 minut pod pokličkou.
  8. Sundáme z ohně a v části horké polévky (nabereme do naběračky) rozmícháme miso pastu a pořádně polévku promícháme. Dochutíme sójovou omáčkou a podle potřeby i umeoctem.
  9. Nastrouháme zázvor na hrubém struhadle a rukou vymačkáme asi 3 lžíce šťávy, které přidáme do polévky.
  10. Zdobíme jarní cibulkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévka jde uvařit z jakékoliv luštěniny, skvělá je i z červené čočky.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1 roka, šetříme s olejem a solíme jen málo a nedáváme koření, před přidáním miso pasty dítěti odebereme. Sami si pak dochutíme zvlášť.
  • Od 1,5 roku stačí ubrat na dochucovadlech a koření.
  • Od 2 let může dítě jíst tuto polévku s vámi.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 5. 2023

Tuhle polévku, máme doma prostě rádi 🙂

Jaroslav Hlávka
27. 12. 2022

V rámci indického dne po vánočních svátcích. Snídaně 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...
5
11

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
6
26

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...