Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Italsko-japonský wok

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Objevte lahodnou kombinaci italských a asijských chutí v tomto rychlém receptu na těstoviny s jemně pálivou arašídovou omáčkou, opečenou zeleninou a voňavými sezamovými semínky. Perfektní volba pro milovníky exotické kuchyně!

Ingredience
  • japonský lilek
  • shishito papričky
  • cuketa
  • sezamový olej
  • česnek
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 3 lžičky tamari
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 2 vrchovaté lžičky arašídového másla
  • 1 sklenice vody
  • vločky z mořské řasy nori
  • pažitka
  • sůl
  • těstoviny casarecce
  • sezamové semínko

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit těstoviny se zeleninou a arašídovou omáčkou

  1. Lilek nakrájejte a papriky očistěte, v případě potřeby rozpulte.
  2. Ve woku rozehřejte sezamový olej a přidejte lilek, papriku a nasekaný česnek. Orestujte. Pro urychlení vaření přikryjte wok poklicí.
  3. Když je zelenina ve woku dobře opečená, přidejte cukety, osolte, zvyšte teplotu a znovu opékejte, dokud nejsou i cukety uvařené. Posypejte sezamovými semínky.
  4. V misce smíchejte tamari, arašídové máslo, rýžový sirup, gochugaru a vodu. Dobře promíchejte.
  5. Omáčkou přelijte zeleninu ve woku a na vysokém ohni omáčku vařte do zhoustnutí. Zabere to velmi málo času.
  6. Uvařte těstoviny, přidejte je do woku a vše společně orestujte. V případě potřeby přidejte několik lžic vody z vaření těstovin.
  7. Nandejte na talíře, posypejte pažitkou a vločkami řasy nori.

Praktické

  • Pokud nemáte wok, použijte jakoukoliv nepřilnavou pánev.
  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).

Obměna

  • Použijte jakýkoliv lilek nakrájený na špalíčky.
  • Použijte jakoukoliv papriku.
  • Můžete použít jakékoliv těstoviny.
  • Místo gochugaru můžete použít jakékoliv chilli.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

31 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Gaji Bokkeum

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Italský těstovinový salát

Typicky letní recept na lahodný lehký salát, který vás v horku osvěží, ale i zasytí.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.