Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Mango kari s tofu

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Mezi jedno z mých nejoblíbenějsích jídel patří jednoznačně kari. Je variabilní a vždycky skvělé. Tentokrát jsem zvolila variantu s mangem a z výsledku jsme byli nadšení.

Ingredience
4 porce
Na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 2 lžičky javorového/rýžového/datlového sirupu
  • 1 stroužek česneku
Směs koření:
  • 1 plná lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • špetka kajenského pepře
Na omáčku:
  • 2 mrkve
  • 1 mango (kousek necháme nahoru na ozdobu)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek cukety (cca 8-10 cm kousek)
  • 2 lžičky žluté kari pasty
  • směs koření (viz výše)
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 0,5 l vody
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 plná lžička himalájské soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pár sušených kari lístků

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

Jak připravit kari z manga

  1. Nejdříve namarinujeme tofu (klidně den předem). V misce smícháme olej, sójovou omáčku, garam masalu, sirup a najemno nastrouhaný česnek. Přidáme na menší kostky nakrájené tofu, promícháme a dáme odpočinout do lednice.
  2. V misce smícháme koření a dáme zatím stranou.
  3. Nyní připravíme omáčku. Mrkev, cuketu a mango nakrájíme na kostičky, česnek a cibuli nadrobno. V hrnci rozpálíme olej a necháme v něm lehce zesklovatět cibulku. Přidáme kari pastu a koření a krátce společně orestujeme. Nyní přidáme i zbylou zeleninu a mango, vše společně ještě chviličku restujeme, poté zalijeme vodou, přidáme kokosové mléko, sójovou omáčku, citrónovou šťávu, sůl a kari listy (ideálně do sítka na čaj). Přivedeme k varu a poté vaříme cca 20 minut na slabším plameni.
  4. Hotovou omáčku rozmixujeme v mixéru dohladka a vrátíme zpět do hrnce. Namarinované tofu i s marinádou dáme do pánve a cca 7 minut restujeme, ale pozor na česnek, aby se nepřipálil. Jakmile máme hotovo, přidáme obsah pánve do hrnce s omáčkou a ještě krátce společně povaříme.
  5. Omáčku servírujeme s jasmínovou rýží či plackami, ozdobenou čerstvou zeleninou, sezamovým semínkem, koriandrem či petrželkou a nebo dle vlastní chuti a fantazie

Praktické

  • Tofu klidně namarinujte den předem.
  • Pokud máte radši pikantnější kari, přidejte více kajenského pepře či kari pasty. Můžete také servírovat posypané čerstvým chilli.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Pokud jsme zdraví, jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto tamari.

Obměna

  • Místo rýžového oleje můžete použít olej slunečnicový.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Toto jídlo jsme dnes měli s manželem k obědu s červenou indiánskou rýži. Jiné slovo než mňamózní a extáze nenajdu. Moc díky za recept.😍 ❤️

Kateřina
26. 3. 2024

Dneska jsem si na kari pochutnala i já😋 Sice jsem neměla tofu, ale seitan natural byl po naložení taky vynikající! Super recept👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Quinoový salát s krémovou zálivkou

Kdy jindy si k obědu či večeři dopřát studený salát, než právě v létě. Tento salát je jednoduchý nejen na přípravu, ale i na ingredience.

Cizrna a zelenina v arašídové omáčce

Pokud máte rádi rychlé recepty, pak je tato omáčka skvělá volba. Je úžasně variabilní, zeleninu můžete obměňovat dle zásob.

Kokosové zelí

Jednoduchý a rychlý recept, vhodný ke každé obilovině i luštěnině, skvělá volba, pokud nemáte moc času na vaření – během pár minut budete mít na stol...