Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s tuřínem, batátem a vločkami

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Protože většinu jídel připravuji bezlepkově, je i taková banalita, jako zavaření ovesných vloček do polévky, pro děti labužnickým zážitkem. No a my dospělí si pochutnáme na polévce z tuřínu, která velmi připomíná polévky s jíškou od našich maminek, akorát ve zdravějším provedení.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 bobkový list
  • 1 batát
  • 1 tuřín
  • lžička sójové omáčky
  • 1 l zeleninového vývaru / vody
  • na posypku jarní cibulka

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

Jak připravit tuřínovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a celer na měsíčky, mrkev na tenké plátky, batát na hranolky a tuřín na kostičky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a ovesné vločky, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  3. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  5. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.
  6. Podáváme s nakrájenou jarní cibulkou.

Praktické

  • Pozor, díky vločkám bude mít polévka tendenci utíkat z hrnce, takže vařte na mírném plameni a když přijde k varu, na chvíli nadzvedněte pokličku, ať nemusíte umývat celý sporák.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové vločky a na dochucení omáčku tamari, ne shoyu nebo polévku více osolte.
  • Pro verzi bez sóji použijte na dochucení nesójovou omáčku, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou nebo polévku více osolte.

Obměna

  • Zelenina byla dána aktuálním stavem v lednici, ale dovoleno je vše. Do polévky můžete snadno spotřebovat zeleninu, která vám zbyla v lednici z předchozích vaření.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem.
  • Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
17. 11. 2021

Zase velká dobrota ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Tuhle polévku miluji, dělám jí i bezlepkovou – v zimě s pohankovými a jinak s rýžovými vločkami. Někdy do toho dám třeba i lžíci vařených fazolí a semínka pro kompletní talíř. Když se nakrojí tuřín, krásně voní – jako křen. Díky tomuhle receptu jsem tuřín objevila, dřív jsem ho neznala. Díky.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.
21
20

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.