Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Sladová bábovka

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Bábovka jako od babičky.

Ingredience
na 1 bábovku
  • mouka celozrnná pšeničná jemně mletá (1,5 hrnku)
  • mouka celozrnná pšeničná hrubě mletá, případně bílá polohrubá (půl hrnku)
  • jeden bezfosfátový prášek do pečiva nebo vinný kámen
  • slunečnicový olej (1/2 hrnku)
  • obilné nebo sójové mléko, případně stačí voda (1,5 hrnku)
  • ječmenný slad – 400g
  • kakao
  • strouhaný kokos
  • sůl mořská (špetka)

Na první pokus jsem s Jíme Jinak sekla po týdnu. Ale po pěti letech jsem zjistila, že se z postele ráno hrabu jako st...

  • mouka celozrnná pšeničná jemně mletá (1,5 hrnku)
  • mouka celozrnná pšeničná hrubě mletá, případně bílá polohrubá (půl hrnku)
  • jeden bezfosfátový prášek do pečiva nebo vinný kámen
  • slunečnicový olej (1/2 hrnku)
  • obilné nebo sójové mléko, případně stačí voda (1,5 hrnku)
  • ječmenný slad – 400g
  • kakao
  • strouhaný kokos
  • sůl mořská (špetka)

Jak vytvořit bábovku bez cukru

  1. Do mísy dejte mouky, pečící prášek, sůl a promíchejte.
  2. Přilijte olej, mléko a slad.
  3. Utřete hladké, řídké těsto (mírně hustší než na palačinky) a nalijte do olejem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy.
  4. Část těsta můžete obarvit kakaem.
  5. Vložte do studené trouby a pečte na 160 °C asi 60 minut.

Praktické

Každá mouka je jiná, proto je občas třeba přidat více mouky nebo naopak vody.

Obměna

  • Část mouky lze nahradit kukuřičnou krupicí. Bábovka pak bude žlutá, celá sluníčková.
  • Do těsta lze přidat nastrouhanou mrkev, namleté nebo sekané ořechy či namletý mák.
  • Kakao lze vyměnit za karob nebo přidat i kousky hořké čokolády.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mam rozporuplne pocity..pekla jsem jako mufiny(babovka zapomenuta na chate)… Na spejli byly hotove,na pohled taky,nadychane,krasne…ale nesly vyklopit,kdyz jsem objizdela nozem,hmota se slepila jak nedopecena…chutove moc dobre(jen priste dam jiny olej,v buchtach mi ta chut slunecnic asi moc nejede)… Akorat i v puse se z toho nadychanrho testa stala lepenice,jak kdyby bylo nedopecene… Moooozna,ze jsem nemela dobroslad,ale ryzovy slad a ten testo naredil? Je to mozne vysvetleni? Chtela bych ji vychytat,pac je opravdu dobra…

Také se chci zeptat, proč se to dává do studené trouby a ne do předehřáté..děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Skromná buchta

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a růz...

Bezlepkový perník – vhodný i pro malé děti (bez mouky)

Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt cukru krásně posl...
6
9

Makový koláč se švestkami

Kombinace švestek, máku a “tvarohu” dělá z tohoto koláče luxusní chuťový zážitek.

Kakaový weck cake

Vyzkoušejte vláčný a voňavý dortík pečený ve sklenici! Vaření a pečení ve sklenicích je technika starého původu, která, jak název napovídá, umožňuje vařit ...

Dvoubarevné sušenky

Dvoubarevné sušenky jsou rychlé na přípravu, jsou bez cukru, mléka a vajec a nejsou přehnaně sladké, jako ty kupované.

Luxusní kynutý bezlepkový štrůdl

Nejluxusnější bezlepkový štrůdl, jaký jsem kdy udělala/jedla. Nadýchané, tenké a lehoučké kynuté těsto z jednodruhových muk, výborný i druhý den. Ale pozor...