Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to přirozeně bezlepkový dezert.

Ingredience
na vysoký plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • 6 lžic rýžového sirupu (nemusí být)
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • sůl
  • 1,5 litru vody nebo moštu
  • 6 lžic ovoc. koncentrátu, pokud nepoužijeme mošt
  • 3 lžíce agaru
  • květy bezu (nemusí být)

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. V teplé vodě (5 hrnků) rozmícháme sirup.
  2. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos, špetku soli.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sirupem a přidáme olej.
  4. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi hodinu.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout.
  7. Než se upeče korpus, připravíme z vody nebo moštu želé.
  8. Dáme vařit vodu/mošt se špetkou soli. Pokud nemáme mošt, přidáme 6 lžic ovocného koncentrátu, který nám mošt vytvoří. Ochutnejte, zda je pro vás dost sladký případně přidejte.
  9. Když se vaří, přidejte agar rozmíchaný v trošce studené vody a nechtě minutku povařit.
  10. Vypněte a nechte trochu vychladnout, aby třešně nečernaly.
  11. Omyté třešně rozložte na korpus a zalijte je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  12. Nalijte na plech jen půlku tekutiny a dejte do chladu. Zbytek držte pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  13. Když první vrstva agaru ztuhne a třešně už nehrozí vyplaváním, nalijte druhou část agaru.
  14. Pokud máte bez, tak nasypte rovnoměrně na agar.
  15. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro ostestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat.
  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete zcela nahradit sirupem (nebo sladem, pokud nemáte problém s lepkem)

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Čtěte na toto téma dále

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVodácká pomazánka
Další článekNic není tak zlé, jak se zdá (Eva, 39 let)