Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to přirozeně bezlepkový dezert.

Ingredience
na vysoký plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • 6 lžic rýžového sirupu (nemusí být)
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • sůl
  • 1,5 litru vody nebo moštu
  • 6 lžic ovoc. koncentrátu, pokud nepoužijeme mošt
  • 3 lžíce agaru
  • květy bezu (nemusí být)

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. V teplé vodě (5 hrnků) rozmícháme sirup.
  2. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos, špetku soli.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sirupem a přidáme olej.
  4. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi hodinu.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout.
  7. Než se upeče korpus, připravíme z vody nebo moštu želé.
  8. Dáme vařit vodu/mošt se špetkou soli. Pokud nemáme mošt, přidáme 6 lžic ovocného koncentrátu, který nám mošt vytvoří. Ochutnejte, zda je pro vás dost sladký případně přidejte.
  9. Když se vaří, přidejte agar rozmíchaný v trošce studené vody a nechtě minutku povařit.
  10. Vypněte a nechte trochu vychladnout, aby třešně nečernaly.
  11. Omyté třešně rozložte na korpus a zalijte je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  12. Nalijte na plech jen půlku tekutiny a dejte do chladu. Zbytek držte pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  13. Když první vrstva agaru ztuhne a třešně už nehrozí vyplaváním, nalijte druhou část agaru.
  14. Pokud máte bez, tak nasypte rovnoměrně na agar.
  15. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro ostestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat.
  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete zcela nahradit sirupem (nebo sladem, pokud nemáte problém s lepkem)

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Čtěte na toto téma dále

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVodácká pomazánka
Další článekNic není tak zlé, jak se zdá (Eva, 39 let)