Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to přirozeně bezlepkový dezert.
Ingredience
na vysoký plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • 6 lžic rýžového sirupu (nemusí být)
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • sůl
  • 1,5 litru vody nebo moštu
  • 6 lžic ovoc. koncentrátu, pokud nepoužijeme mošt
  • 3 lžíce agaru
  • květy bezu (nemusí být)

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. V teplé vodě (5 hrnků) rozmícháme sirup.
  2. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos, špetku soli.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sirupem a přidáme olej.
  4. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi hodinu.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout.
  7. Než se upeče korpus, připravíme z vody nebo moštu želé.
  8. Dáme vařit vodu/mošt se špetkou soli. Pokud nemáme mošt, přidáme 6 lžic ovocného koncentrátu, který nám mošt vytvoří. Ochutnejte, zda je pro vás dost sladký případně přidejte.
  9. Když se vaří, přidejte agar rozmíchaný v trošce studené vody a nechtě minutku povařit.
  10. Vypněte a nechte trochu vychladnout, aby třešně nečernaly.
  11. Omyté třešně rozložte na korpus a zalijte je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  12. Nalijte na plech jen půlku tekutiny a dejte do chladu. Zbytek držte pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  13. Když první vrstva agaru ztuhne a třešně už nehrozí vyplaváním, nalijte druhou část agaru.
  14. Pokud máte bez, tak nasypte rovnoměrně na agar.
  15. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro ostestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat.
  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit 🙂
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete zcela nahradit sirupem (nebo sladem, pokud nemáte problém s lepkem)

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let se stravuji "tak, aby mi...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky narazila a že jsem tu...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden po týdnu jsem sledovala tak...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný. Udělala...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle uvařené a velice dobré. Už...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě připravený. Zprvu jsem docela váhala,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem kdy zkusila. Doporučuji ke všem...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a neocenitelná. Máte to opravdu vychytané...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem sledovala od začátku léta a...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale také se krátce přidávám:-) Vedete...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru jsem si řekla, zkusím očistu!...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu jarní očista a teď, když...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila. Spousta informaci mi konečně zapadla...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady...

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé a taky se móc těším...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme jinak mě vyrazil dech. Tolik témat...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2 kila a už si nedovedu...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVodácká pomazánka
Další článekSladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)