Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to přirozeně bezlepkový dezert.
Ingredience
na vysoký plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • 6 lžic rýžového sirupu (nemusí být)
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • sůl
  • 1,5 litru vody nebo moštu
  • 6 lžic ovoc. koncentrátu, pokud nepoužijeme mošt
  • 3 lžíce agaru
  • květy bezu (nemusí být)

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. V teplé vodě (5 hrnků) rozmícháme sirup.
  2. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos, špetku soli.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sirupem a přidáme olej.
  4. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi hodinu.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout.
  7. Než se upeče korpus, připravíme z vody nebo moštu želé.
  8. Dáme vařit vodu/mošt se špetkou soli. Pokud nemáme mošt, přidáme 6 lžic ovocného koncentrátu, který nám mošt vytvoří. Ochutnejte, zda je pro vás dost sladký případně přidejte.
  9. Když se vaří, přidejte agar rozmíchaný v trošce studené vody a nechtě minutku povařit.
  10. Vypněte a nechte trochu vychladnout, aby třešně nečernaly.
  11. Omyté třešně rozložte na korpus a zalijte je lehce zchladlým agarem, který ještě nezačal želírovat.
  12. Nalijte na plech jen půlku tekutiny a dejte do chladu. Zbytek držte pod pokličkou hezky v teple, aby netuhl.
  13. Když první vrstva agaru ztuhne a třešně už nehrozí vyplaváním, nalijte druhou část agaru.
  14. Pokud máte bez, tak nasypte rovnoměrně na agar.
  15. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Každý agar želíruje trochu jinak, pro ostestování, že želé bude dostatečně tuhé kápněte trochu na mističku a dejte do ledničky/mrazničky otestovat na pár minut, zda tuhne. Pokud je stále víc tekutý než tuhý, přidejte agar a znovu povařte.
  • Pokud jste začátečník, budete potřebovat víc osladit. Přidejte si sirup do korpusu i ovocný koncentrát do želé. Nejlepší je ochutnat.
  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit 🙂
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete zcela nahradit sirupem (nebo sladem, pokud nemáte problém s lepkem)

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVodácká pomazánka
Další článekSladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)