- 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
- 1 cibule
- 1 červená řepa
- 3 lžíce jablečného octa
- koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
- olej
- sůl
Jak připravit černou čočku s řepou
- Čočku namočíme a uvaříme předem.
- Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
- Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
- Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
- Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.
Praktické
- Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepou, je uvařená docela rychle.
- Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.
- Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obilovinu.
- Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.
Obměna
- Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
- Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Černou čočku mám moc rád 🙂
Prostě výborné 👌 Děkuji!