Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Celerový krém s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Ingredience
4 porce
Na krém:
  • 1 menší celer
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst loupané červené čočky
  • sůl
  • šťáva z čerstvého zázvoru
  • umeboshi ocet
  • sůl
  • voda
Cuketa na povrch:
  • žluté a zelené cukety
  • sůl
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • vymačkaný česnek
  • olej
Dekorace a dochucení:
  • semínkové krekry
  • pažitka
  • chipsy z cukety
  • červený prášek z řepy
  • okvětní lístky měsíčku

V tomto rozhovoru bez servítků Eva vyzpovídala Moniku Hodásovou – trápily jí velké zdravotní potíže, špatné trá...

Jak připravit krém z celeru s restovanou cuketou

  1. Jednoduše vložte do hrnce celer, cibuli a česnek s vodou a přiveďte k varu. Cca v polovině varu přidejte loupanou červenou čočku. Vařte, dokud celer není měkký.
  2. Za pomoci tyčového mixéru rozmixujte na hladký, sametový krém.
  3. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  4. Přidejte čerstvou zázvorovou šťávu – stačí nastrouhat zázvor a rukou z něj šťávu vymačkat a 1 – 2 polévkové lžíce umeocta. Krém je hotov.
  5. Pokračujte cuketou. Na pánev nalijeme trochu oleje, přidejte strouhaný zázvor, vymačkaný česnek a cukety nakrájené na malé čtverečky. Několik minut restujte na prudkém ohni a ke konci osolte.
  6. Naservírujte krém, přidejte cuketu, posypejte červeným práškem z řepy a pažitkou. Můžete přidat lístky měsíčku.  Nakonec můžete přidat ještě nalámané semínkové krekry.

Praktické

  • Množství ingrediencí upravte podle počtu strávníků.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Krém můžeme dochutit různě, záleží na vaší fantazii. Já si nasuším do zásoby co se dá, a pak to krásně poslouží nejen jako dekorace, ale i jako ochucovadla.
  • Místo cuket můžete použít i jinou zeleninu – např. mrkev, skvělý bude také hrášek, kukuřice nebo houby…

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez koření vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
27. 7. 2024

Mnam ♥️

Prosím, jaký je rozdíl mezi umeoctem a umeboshi octem? 🍀

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Basmati se zimní zeleninou

Zima se pomalu chýlí ke konci a s ní i zelenina charakteristická pro toto období, proto využijte zimní zeleninu k přípravě tohoto jídla.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Celozrnné farfalle se zeleninou, čočkou a klíčky alfa alfa

Krásně barevný letní recept, do kterého využijete čerstvá sezónní zeleninu a jehož příprava vám nezabere mnoho času.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...