Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Jemná zelná omáčka s červenou čočkou a koprem

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Další možnost, jak si dopřát chuť luštěnin aniž bychom se jimi přecpali. Stačí z nich udělat omáčku, “naředit” je zeleninou a hned jich máme víc. Tahle omáčka sklidila doma velký úspěch, věřím, že vám bude také chutnat.

Ingredience
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 hrnek bílého zelí pokrájeného na větší kousky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení:  umeocet, jablečný ocet

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Cibuli a zelí nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku spolu se solí.
  3. Přidáme nakrájené zelí.
  4. Chvíli restujeme, aby omáčka měla dobrý “šmak”.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Když už zelenina začíná vonět, přidáme propláchnutou červenou čočku, lehce orestujeme a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou jen tolik, aby voda nepřečnívala zeleninu a čočku.
  7. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka.
  8. Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce do hladka.
  9. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.

Praktické

  • Chcete-li vyloženě hladkou omáčku, je vhodné do ní po rozmixování vmíchat ještě trošku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povařit. Omáčka se spojí a bude hladká. Pak teprve přidáváme kopr. Nám ale chutnají poslední rok omáčky i bez zahuštění a tak zase šetříme trochu nádobí a času.
  • Důležité je dát dost zeleniny a vodu přidávat opatrně, aby omáčka nebyla řídká, vodnatá a tím pádem bez chuti. Pokud ji uděláte hustou, není třeba ji zahušťovat škrobem a dokonce ani dochucovat. Nám většinou chutná i bez dochucení.

Kombinujeme

  • Koprová omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům, plackám, karbantkům, prejtům a nákypům.
  • Do jídla již není potřeba dávat luštěninu, protože je zastoupena v omáčce.

Obměna

  • Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, česnek nebo křen.
  • Dochutit můžeme citronovou šťávou nebo zázvorovou šťávou, sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Děti

  • Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro malé děti, uvaříme zeleninu a čočku ve vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám slanost umeocta nestačila.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
  • Dětem do 1,5 roku můžeme připravit

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karolína
2. 11. 2025

Dělala jsem teda verzi bez kopru, a zmizela raz dva 🤣 dokonce i partnerovi ohromně chutnala – a ten luštěniny jinak vůbec jíst nechce…

Uvařit omáčku že zelí a čočky by mě v životě nenapadlo. Byla skvělá! Dala jsem si k ní zbytek cz. těstovin a fakt mňam. Klobouk dolů tvůrci tohoto gastro zážitku😋

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

46
43

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...